OGY - Krónika 5. rész (uniós helyreállítási csomag)

Belföld, 2020.07.14

A képviselői felszólalásokkal folytatódott a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslat vitája az Országgyűlésben, kedden.



Képviselői felszólalások: Dobrev Klára, a DK EP-képviselője bejelentette, hogy frakciójuk tagjai nem vesznek részt a szavazáson.

Az európai országok évszázadokon keresztül háborúztak egymással, de a nemzetek közötti háború nem hozott boldogságot és felemelkedést - jelentette ki. A kontinens majdnem megroppant a II. világháborúban, de a háború után, Európa romjain született meg az a gondolat, amit a DK most véd - tette hozzá. Hangsúlyozta: az Európai Unióban hetven éve béke van.

A DK az egyre hatékonyabb és egyre szorosabban együttműködő EU-ban, az Európai Egyesült Államokban hisz - szögezte le.

Ungár Péter (LMP) pártja véleményét ismertetve kijelentette: az európai status quo-t megalapozó gazdasági rendszer fenntarthatatlan. Az LMP mindig ellenezte, hogy Magyarország globális pénzügy körök hitelfüggőségébe kerüljön - tette hozzá.

Nem a négy szabadság, hanem a négy felelősség Európájára van szükség, ahol a szolidaritás nem mese, hanem valóság - szögezte le.

A jogállamiság kritériumokról azt mondta, nem gondolja, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás valóban veszélyeztetné a magyar kormány hatalmát.

Az uniós hitelkonstrukció feltételei homályosak, ezért az LMP ezt nem szeretné támogatni - közölte.

Donáth Anna Júlia, a Momentum EP-képviselője arról beszélt, hogy megvédik a magyaroknak járó uniós pénzeket és a "magyar demokráciát Orbán Viktortól". Ha leépítik a jogállamot, akkor a magyar állampolgároktól vesznek el pénzeket - érvelt.

Miután lejárt az ideje, Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője saját időkeretükből öt percet felajánlott neki, de Jakab István levezető elnök azt mondta, a házszabály ezt nem teszi lehetővé.

Hörcsik Richárd (Fidesz) arról beszélt, hogy az uniós javaslat szűkre szabja az Elbától Keletre fekvő közepes méretű országok mozgásterét. Védhetetlennek nevezte, hogy az előterjesztés kettős mércét alkalmaz, mert figyelmen kívül hagyja a tagországok közötti egyenlőség elvét.

Mesterházy Attila (MSZP) azt kérte, a kormánypárti képviselők vigyázzanak arra, hogy milyen elvek mentén érvelnek, mert azok rájuk is vonatkoznak.

Nacsa Lőrinc (KDNP) felszólalásában bírált a jobbikos, DK-s és szocialista vezérszónokok által elmondottakat. A baloldal azt szeretné, hogy Magyarországot büntessék meg, vonjanak el tőle jogokat és pénzt - közölte.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, a parlament felhatalmazására nem is lenne szükség, mivel a kormánynak attól függetlenül is mindig a magyar érdekeket kell képviselnie, a lehető legjobb feltételeket kiharcolva a brüsszeli alkukban.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője arra kérte az ellenzék pártjait, tegyék félre pártpolitikai játszmáikat és a határozati javaslat elfogadásával álljanak ki a magyar emberek érdekei, a józan ész mellett. Hangsúlyozta, nem szabad hagyni, hogy az unió a források elosztásánál büntesse azokat a tagállamokat, amelyek felelősségteljesen gazdálkodtak az elmúlt években és a visegrádi országokhoz hasonlóan eredményesen kezelték a válságot.

Németh Zsolt (Fidesz) megdöbbentőnek nevezte, hogy sokan nem veszik észre, milyen veszélyes lépésre készül az EU. Közölte, a közös hitelfelvétel egyfajta lopakodó föderációt is jelenthet, ennek a "kollektív felelőtlenségnek" pedig rendkívül jelentős kockázata van.

Az előterjesztők nevében zárszót mondó Kövér László (Fidesz) értékelése szerint süketek párbeszéde zajlott ebben a rendkívül fontos kérdésben, amely alapvetően meghatározhatja Magyarország jövőjét.

A házelnök cinikusnak nevezte, hogy a hitelfelvételről szóló uniós javaslat a jövő generációi érdekeire hivatkozik, mikor éppen őket adósítja el harminc évre. Szólt arról is, brüsszeli politikusok politikai hátsó szándékkal támadják a magyar kormányt a korrupció vádjával. "Azért, mert nem vagyunk közülük valók" - fogalmazott.

Az elnöklő Jakab István ezt követően lezárta a javaslat összevont vitáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!