OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2019.06.03

Az MTA kutatóhálózatairól, a Széchenyi könyvtárról és a szociális szféra béreiről volt szó az azonnali kérdések során hétfőn az Országgyűlésben.Jobbik: meddig tart még a tudományellenes tragédia?


Brenner Koloman (Jobbik) az előző napi, az MTA kutatóhálózatainak átszervezése miatt rendezett budapesti tüntetést idézte fel, és arról beszélt, hogy rendkívül nagy a tét, Magyarország ugyanis halad afelé, hogy egy elit nélküli ország legyen. Meddig tart még ez a tudományellenes tragédia, meddig teszik kockára Magyarország és a tudomány jövőjét? - kérdezte. Szerinte az egész átalakítás a források lenyúlásáról szól, nem másról.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: ma az a Gyurcsány Ferenc tüntet az MTA-ért, akinek ennél sokkal radikálisabb tervei voltak az Akadémia reformja kapcsán. Idézte az alaptörvényt, amely biztosítja az MTA függetlenségét, majd rámutatott: a vita nem is erről szól, hanem a kutatóhálózat működéséről. Úgy gondolják, a kutatás-fejlesztés hatékonyságának növelésre érdekében több forrásra van szükség, és más formában kell működniük a kutatóhálózatoknak. Az a cél, hogy ami jól működött, az bővebb formában működjön tovább, ahol a hatékonyságot növelni kell, ott a feltételeket biztosítsák. Ez a kormány célja, és ebben az akadémiának közreműködést kínálnak - rögzítette.


MSZP az akadémiai kutatóhálózatok sorsáról érdeklődött


Kunhalmi Ágnes (MSZP) szintén az MTA kutatóhálózatai kapcsán szólalt fel. Azt mondta: az elmúlt napokban újabb állomásához érkezett az átalakítás folyamata. A vasárnapi tüntetés egyértelműen azt jelezte, az alapvető kérdésekben továbbra sincs konszenzus, a kormány nem mondott le a kutatóhálózat akadémiáról való leválasztásáról, és egy új szervezeti forma, az Eötvös Loránd kutatási hálózat létrehozásáról. Miért gondolja a kormány, hogy hatékonyabban biztosítja az állami felügyelet az alapkutatások eredményességét, mint a kutatóintézetek autonómiája? Nem tart a kormány attól, hogy az egy éve tartó bizonytalanság és az átszervezés elutasítása számos kutatót véglegesen külföldi munkavállalásra, a tudományos szféra elhagyására ösztönöz? - kérdezte a szocialista politikus.

Cseresnyés Péter, az innovációs tárca államtitkára azt mondta, nehéz hitelesnek elfogadni az MTA sorsáért és a kutatás szabadságáért való aggódást az MSZP soraiban helyet foglaló képviselőtől. Felidézte, hogy 2006-ban a szocialisták futottak neki "egy elvetélt tudományprivatizálási kísérlet ajtajának", és szövetségesükkel karöltve a földdel kívánták egyenlővé tenni azokat a kutatási struktúrákat és kapacitásokat, amelyek védőjeként tetszelegni szeretnének.

Az államtitkár rögzítette: az alapkutatásokra fordítható pénzek nem fognak megváltozni, azt szeretnék, ha az eredményeket jobban lehetne az alkalmazott kutatások terén alkalmazni. A hatékonyabb kutatások, a gazdasághoz való jobb alkalmazkodás érdekében nő 32 milliárddal a kutatás-fejlesztésre fordítható összeg a jövő évi költségvetésben, annak elfogadása esetén.


DK: mi lesz a Széchényi könyvtár sorsa?


Gréczy Zsolt az Országos Széchényi Könyvtár sorsa iránt érdeklődött. Kiemelte: jelenleg zárva van, és úgy tudják, ki sem nyit a budai Várban. A szakértők, könyvtárosok, restaurátok aggodalmát tolmácsolta, és azt firtatta: mi lesz a felbecsülhetetlen értékkel, ami a könyvtár birtokában van.

Arra is kíváncsi volt, pontosan mikor költözik a könyvtár, igaz-e, hogy a Kilián laktanyában lesz az új otthona, és kik végzik a költöztetést. Igaz, hogy az új könyvtár informatikai kivitelezésére Fidesz közeli céget jelölnek ki?

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára közölte: az informatikai fejlesztés eredményei közismertek, az interneten elérhetők.

A költözés pontos időpontjáról, helyéről, semmilyen végleges kormányzati döntés nincs, arról határoztak, hogy az "archivális raktár" Piliscsabán épüljön ki.

A 10 milliárdos fejlesztésről pedig már régebben döntött a kormány, ez a teljes könyvtári hálózatnak jelentős előrelépés - mutatott rá.


LMP: növelni kell a szociális szektorban dolgozók bérét!


Ungár Péter (LMP) azt kérdezte, hogy a kormány megemeli-e a szociális szektorban dolgozók "drámai és megmagyarázhatatlan" béreit. Mikor növelik azoknak az otthonápolási díját, akik nem gyerekeiket, hanem házastársukat vagy szüleiket ápolják otthon - érdeklődött.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy a szociális szférában 2014-ben ágazati bérpótlékot, 2015-ben ágazati, 2016-ban pedig összevont bérkiegészítést vezettek be. Az elmúlt 5-6 esztendőben az ágazatban 60 százalék körül emelkedtek a keresetek - tette hozzá.


Párbeszéd: a kormány lábbal tiporja a tudományos életet szabadságát


Tordai Bence (Párbeszéd) aki a Magyar Tudományos Akadémia helyzetéről beszélt, a jelenlegi kabinet intézkedéseit a Rákosi-kormányéval hasonlította össze. A politikus azt mondta, az Orbán-kormány lábbal tiporja a tudományos élet szabadságát.

Miért vált Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Rákosi Mátyás legjobb tanítványaivá - kérdezte.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, hogy Tordai Bence pártja azzal a párttal kötött szövetséget, amelyik Rákosi Mátyás pártjának a jogutódja.

Ön úgy jutott országgyűlési mandátumhoz, hogy a Párbeszéd szövetséget kötött Rákosi Mátyás jogutód pártjával - fogalmazott a miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!