OGY - Krónika 6. rész (Corvinus)

Belföld, 2019.02.19

Folytatódott a parlamentben kedden a Budapesti Corvinus Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatok együttes általános vitája. A kormányzati tervek ellen minden felszólaló ellenzéki képviselő tiltakozott.



Szél Bernadett: a Fidesz megszorít a felsőoktatásban


Szél Bernadett (független) szerint a Fidesz a saját korabeli önmaga ellen hoz törvényjavaslatot a Corvinus átalakításával. Ha a fideszes versenyképességről beszél, az azt jelenti, rabolni akar, az autonómia esetükben pedig valójában fideszes kontrollt takar - fogalmazott.

A Fidesz megszorít a felsőoktatásban és férőhelyeket vesz el, csökkent a diplomások száma, "Magyarország zuhan az oktatás tekintetében" - jelentette ki.

Szerinte a Fidesz sem a tudósokat, sem az értelmiségieket, sem a tanárokat, sem pedig a diákokat nem tiszteli.


DK: miért akarják megakadályozni, hogy a hozzám hasonlók bejussanak a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemre?


Vadai Ágnes (DK) azt mondta, a Fidesz egy avítt világot teremt, pedig valójában a digitalizációról, a környezetvédelemről, a kihívásokra való felkészülésről kellene tárgyalni.

Milyen versenyképességről beszélnek, amikor a függetlennek mondott állami szervezetek élén fideszes politikusok ülnek? - tette fel a kérdést.

Azt is kérdezte: "miért akarják megakadályozni, hogy a hozzám hasonlók bejussanak a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemre?"

Ezután a közgazdaság-tudományi egyetemen csak egy szűk kör, nyilván a Fideszhez közel állók tanulhatnak majd - fogalmazott Vadai Ágnes.


LMP: mi ez, ha nem tandíj?


Ungár Péter (LMP) azt a kérdést tett fel: mi az, ha nem tandíj az a pénz, amelyet az egyetem beszed a diákoktól? Miben különbözik ettől az önköltség? És ez hogyan viszonyul a korábbi fideszes népszavazáshoz? Ez mennyiben más, mint a megelőző kormányok által kivetett tandíj? - sorolta kérdéseit, bírálva, hogy szerinte a Fidesz épp az ellenkezőjét mondja a kérdésben, mint ellenzékben tette.


Párbeszéd: jelenlegi formájában megszűnik a Corvinus


Tordai Bence (Párbeszéd) szerint a Corvinus jelenlegi formájában megszűnik, a modellváltás az eddigi értékek felszámolásával jár. Úgy ítélte meg: ebben a hatalom és a pénz megszerzése motiválja a kormányzatot.

Szoros pártutasítás alá fogják rendelni az egyetemet - vélekedett -, hiszen minden fenntartói jogot a kuratórium kap.

Fideszes pártkatonák döntenek majd a Mol és a Richter közgyűlésén, mint az állam képviselői - sorolta kifogásait -, az egyetemi oktatók lelkiismereti szabadsága szerinte megszűnik.


Jobbik: silány munkából soha nem lesz siker



Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint nem kellene változtatni az egyetem struktúráján ahhoz, hogy fejlődjön, "ha nem fosztogatnák a közpénzt".

Feltette a kérdést: ki garantálja, hogy a konglomerátumba átkerülő vagyon hatásos lesz?

Szerinte Orbán Viktor körét helyezik majd el különböző állásokba az intézményben.

Az egyetem nem lesz siker, "mert silány munkából soha nem lesz siker" - mondta.



DK: a Fidesz szembeköpi a 2008-as tandíjról szóló népszavazását



Hajdu László (DK) az ellenzék bizalmatlanságát hangsúlyozta a kormány felé többek között a december 12-én elfogadott "rabszolgatörvény", a CEU-val és az Magyar Tudományos Akadémiával történtek miatt.

Hasonlóságot vélt felfedezni a közoktatás átszervezése, a Klik létrehozása és a Corvinus Egyetem új működési modellje között.

Gréczy Zsolt (DK) szerint az egyetem átalakítása után kevesebb magyar diák fog az intézménybe járni.

Úgy vélte, "a Fidesz most köpi szembe" 2008-as a tandíjról is döntő népszavazását és beismeri azt, hogy csődbe vitte a magyar oktatást.

Szemfényvesztés, ingatlanpanama - vont mérleget az átalakításról, majd úgy folytatta: néhány fideszes megint gazdagabb lesz, a családok pedig olyan helyzetbe kerülnek majd, hogy a gyerekek nem tud bejutni az egyetemre.

Az elnöklő Latorcai János az együttes általános vitát lezárta.



Zárszó



Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az ellenzék vagy csúsztatott vagy bohóckodott, vagy hazudott, "stand up comedyt" csinált a vitából. A felszólalások nem szakmaiak, hanem politikaiak voltak - mondta.

A cél az, hogy a hallgatói létszám ne változzon - hangsúlyozta, hozzátéve: azt is szeretnék, ha más forrásokat is be tudnának vonni az egyetem finanszírozásába.

Visszautasította azt, hogy ingatlanpanamáról lenne szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!