OGY - Krónika 6. rész (egészségügy)

Belföld, 2021.10.20

A Fidesz és a KDNP támogatta, míg a Jobbik az MSZP és a DK felszólalója bírálta az egészségügyi tárgyú törvények módosítását az előterjesztés szerdai, parlamenti vitájában.     



A Fidesz jó szívvel javasolja az előterjesztés elfogadását


Pesti Imre (Fidesz) azt mondta: jó szívvel javasolja az előterjesztés elfogadását. Szociális intézményekről szólva bölcsnek nevezte, hogy egyes átmeneti szociális intézményeknek nem kell átalakulniuk a jövő év végéig. Ennek előkészülete ugyanis nem zajlott olyan ütemben, ahogy kellett volna, így az intézmények jelezték: több az átalakulás veszélye, mint a várt eredmény.

Szólt arról, ahogyan a rezidensek bizonyos kompetenciával már bekapcsolódhatnak az ellátásba. Szerinte ez azt is szolgálja, hogy a szakemberek egyre több önálló feladatot tudjanak ellátni. A nyugati világban ez normál menetrend - fogalmazott.

Egyre több gond van a csomagküldők általi gyógyszerkiszállítással - mutatott rá -, számos készítménynél kell felhívni a vásárló figyelmét a mellékhatásokra, ezért fontos, hogy szakember szolgáljon ki, ezért támogatható a korlátozás.

A praxisközösség nem új - mutatott rá -, ha arra van igény az orvosok részéről, az növelheti az ellátás színvonalát, és a járóbeteg- agy kórházi ellátást is csökkentheti.


Jobbik: "biankócsekket" kér a kormány


Rig Lajos (Jobbik) úgy fogalmazott: "biankócsekket" kérnek az Országgyűléstől a rendeletek megalkotásához.

A rezidensek és más szakdolgozók működésének szabályozásához kapcsolódóan azt mondta: megérti, hogy az orvosok pótlása nehéz, így megpróbálják a kompetenciákat átadni felsőfokú végzettséggel rendelkező más egészségügyi dolgozóknak. Szerinte azonban, ha többletfeladatot adnak a szakdolgozóknak, akkor ahhoz bért is kell rendelni.

Azt hangsúlyozta: nem rendeletben kellene szabályozni, hogy egy egészségügyi dolgozó milyen kompetenciákat kapjon.

A legproblémásabbnak a biztonságos gyógyszerellátás kérdését nevezte. Közölte: számos vény nélkül kapható gyógyszert nemcsak patikákban lehet megvenni, hanem akár egy benzinkúton is. Úgy folytatta: a beteg és a gyógyszerész közötti kontaktus már a vényköteles gyógyszerek kiadása kapcsán is sérül, amióta más is kiválthatja a készítményt.


KDNP: jövőre 1700 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint 2010-ben


Nacsa Lőrinc a KDNP vezérszónoka a hangsúlyozta: a kormány azon dolgozik, hogy mindenkinek emelni tudják a bérét. A 2022-es már elfogadott költségvetésben 2884 milliárd forint áll rendelkezésre egészségügyi célokra, ami 1700 milliárddal több, mint az utolsó 2010-es szocialista költségvetésben, és 770 milliárd forinttal magasabb, mint az idei évben biztosított forrás.

Hozzátette: 2010-hez képest közel két és félszer annyit fordít a kormány az egészségügy működésére, az egészségügyi bérekre jutó források összege pedig 2022-re közel négyszeresére nő. Jövőre mintegy 745 milliárd forinttal több forrás jut az egészségügyi dolgozók fizetésére, mint 2010-ben - foglalta össze.

A kisebbik kormánypárt politikusa a KDNP támogatásáról biztosította a törvénymódosítást.


MSZP: visszatáncol a kormány egy korábbi döntésből


Bangóné Brobély Ildikó (MSZP) szerint a szociális intézmények átalakulási kötelezettségének kitolásával a kormány vissszatáncol egy korábban hozott döntéséből.

A praxisközösségek létrehozása is sok problémát okoz a háziorvosoknak, és azzal az orvoshiányt nem fogja megoldani a kormány - emelte ki.

A szocialisták vezérszónoka azt mondta: képviselőcsoportjuk legfeljebb csak tartózkodással tud szavazni.


DK: a magán meddőségi klinikák egyre több ügyfele külföldön veszi igénybe a szolgáltatást


Varga Zoltán (DK) úgy fogalmazott: Magyarországon "gyakorlatilag megtiltotta" a kormány a magán meddőségi klinikák működtetését. Ma már a magán meddőségi klinikák ügyfelei közül egyre többen döntenek úgy, hogy nem kérnek a bizonytalan magyarországi viszonyokból, hanem külföldön veszik igénybe a szolgáltatást.

Arról is beszélt: szinte csak az egészségügyi dolgozók helytállásának köszönhető az, hogy Magyarországon nem omlott teljesen és látványosan össze az amúgy is "végletekig túlterhelt és kizsigerelt" egészségügyi ellátórendszer a koronavírus-járvány miatt.


Államtitkár: a gyógyszervásárlásra vonatkozó szigorítások a betegbiztonságot szolgálják


Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a felszólalásokra reagálva egyetértett abban, hogy a gyógyászati segédeszköz-piacon lefő folyamatokat szorosan követni kell.

Kiemelte: a gyógyszerellátás Magyarországon zárt láncban történik, ez garantálja, hogy megfelelő minőségű szerek érkezzenek a beteghez. A törvénymódosítás elfogadása után a gyógyszertárak gyógyszerkiszállítási tevékenysége továbbra is elérhető lesz - mutatott rá hozzátéve, hogy a benzinkutak és drogériák jelenleg 0,1 százaléknál kisebb forgalmat bonyolítanak le a gyógyszerpiacon.

Közölte: a javaslat az étrendkiegészítőkre, vitaminokra nem vonatkozik, csak a vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre, hiszen a vényre kapott gyógyszerek egyikét sem lehetett volna kiszállítani.

A rezidensek kapcsán fontosnak nevezte, hogy míg 2010-ben 420, idén szeptemberig 782 rezidens lépett be a rendszerbe, akik egy paraszolvencia nélkül működő egészségügyben kezdik meg munkájukat.

A pandémia alatti gépbeszerzésekről megjegyezte: a géppark megújulása mellett az átlagos 5-600 lélegeztetett betegről a kapacitást fel tudták emelni oda, hogy csak a koronavírus miatt kétezer körül volt a lélegeztőgépen levők száma.

Horváth Ildikó kijelentette: Magyarország az egyik legdiverzifikáltabb vakcinaportfóliót tudta nyújtani, az oltásoknak köszönhetően a delta mutáns is lassan tudott terjedni a nyáron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!