OGY - Krónika 6. rész (koronavírus-járvány)

Belföld, 2021.02.16

Képviselői felszólalásokkal folytatódott a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló, a kabinet rendelkezéseit megerősítő és hatályukban meghosszabbító kormányzati törvényjavaslat vitája kedden a parlamentben.



Független: a járványkezelés hazugságok sorozata



Varga-Damm Andrea (független) úgy értékelte a törvényjavaslatban szereplő, jóváhagyásra váró hetven kormányrendeletet, hogy azokat a kapkodás, az átgondolatlanság és az iszonyatos mértékű károkozás jellemzi. Valódi szakmai, tudományos alátámasztása nincs az intézkedéseknek - tette hozzá.

Közölte, a kormánypártok nem védik meg az emberek egzisztenciális biztonságát, a járványkezelés pedig hazugságok sorozata.

Azt tudakolta, miért kell az egész országnak bezárva lennie, ha egyes vélemények szerint a megfertőződöttek öt százaléka betegszik meg. Szerinte az egészségügyi ellátórendszert kell fenntartani, a járvány miatti betegszámhoz pedig bőségesen megvan a kapacitás.

Jelezte, azért sem támogatja az előterjesztést, mert a kormánynak olyan bűnei vannak, amelyeket nem tud megbocsátani. Elmondta, a koronavírus-fertőzöttek egyedül haltak meg, holott volt elég védőruha és meg lehetett volna szervezni, hogy a betegek mellett egy családtagjuk ott legyen.



MSZP: sokkal több pénzt kellene otthagyni az embereknél



Mesterházy Attila (MSZP) közölte, az ellenzéki képviselők a józan ész szabályai miatt óvatosabbak a vakcinákkal, azt mondják, csak azokat az oltóanyagokat használják, amelyeket a magyar és az uniós hatóságok jóváhagytak. Hangsúlyozta, minél többen beoltatják magukat, annál hamarabb lehet véget vetni a járványnak.

Hozzátette: a kormánypárti képviselők sokkal inkább a gazdasági, mint az egészségügyi szempontokat tartják szem előtt, ezért hajtják bele a hatóságokat a minél hamarabbi döntésbe.

Arról érdeklődött, a kormány miért nem vásárolta meg az összes Magyarországnak járó kvótát az EU által felajánlott vakcinákból. Szerinte nagyjából a kvóta felét kötötték le. Megjegyezte, valószínűleg emlékeztető oltásra lesz szükség a most használt vakcinákból.

A politikus kevesellte a munkahelyvédelemre fordított összegeket. Mintegy 450 ezer ember munkahelyét mentették meg 80 milliárd forintból, azaz egy főre 170-180 ezer forintot költöttek - magyarázta. Hozzátette: sokkal több pénzt kellene otthagyni az embereknél.


Független: ésszerűtlen egyes korlátozások fenntartása



Dúró Dóra (független) a Mi Hazánk Mozgalom nevében nem támogatta a járványügyi korlátozások fenntartását, mert szerinte sok esetben ésszerűtlenek, következetlenek, és a kontraproduktívak az előírások.

A boltok nyitvatartási idejének meghosszabbítását szorgalmazta, mert szerinte az este 7 órás zárás eredményeképpen a délutáni órákban, a munkaidő után nagy zsúfoltság van az élelmiszerüzletekben, ami hozzájárul a vírus gyorsabb terjedéséhez.

Ésszerűtlennek nevezte, hogy míg a bútorboltok, elektronikai üzletek - szerinte jellemzően multicégek - nyitva lehetnek, addig a vendéglátóhelyek - amelyek szerinte jellemzően magyar kis- és közepes vállalkozások - nem nyithatnak ki.

A sportolási lehetőségek bővítése, az uszodák, edzőtermek kinyitása mellett érvelt, és kontraproduktívnak nevezte, hogy este nyolc után nem lehet szabadtéren sem sportolni. Értehetetlennek nevezte az állatkertek, vadasparkok zárvatartását is.



MSZP: kormány hibásan kiválasztott ágazatokra öntött rá óriási pénzeket


Szakács László (MSZP) a kormány gazdasági intézkedéseit bírálta, szerinte ugyanis csak arra jut forrás, ami a kormányoldalnak fontos, nem az országnak.

Mészáros Lőrinc 18 milliárdot kapott, akkor is ha elbocsátott 850 embert, míg más vállalkozások, ha elbocsátották a munkavállalóikat, akkor nem kaptak állami támogatást - mutatott rá.

Szerinte a kormány hibásan kiválasztott ágazatokra öntött rá óriási pénzeket, másokat pedig az út szélén hagyott, nem a bevételeket pótolta, hanem a költségeket csökkentette, és most, hogy szükség van rá, nincs pénz arra, hogy az állam megrendelőként lépjen fel.

A vendéglátósok kárpótlását szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy a szektor vállalkozói a lecsökkent költségeket sem tudják kifizetni, ha nincs bevételük.



MSZP: kiszolgáltatott helyzetben vannak az egészségügyi dolgozók



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) visszautasította a kormányoldal azon vádjait, hogy az ellenzék a járványnak szurkolna vagy oltásellenes lenne. Kijelentette: az MSZP minden kommunikációs eszközével azt hirdeti, hogy a járványhelyzet megoldása a védőoltás. Ugyanakkor - folytatta - felelősségteljes magatartás az, ha a vakcinákkal kapcsolatban a biztonságra törekednek.

Az MSZP nevében kikérte magának azt is, hogy az egészségügyi dolgozókat vagy a járványügyi szakembereket támadnák, amikor kormányzati intézkedéseket kritizálnak.

Úgy értékelt: kiszolgáltatott helyzetben vannak az egészségügyi dolgozók és ezt a kormány csak fokozta. Arra figyelmeztetett: a járványhelyzet után a végletekig kizsigerelt egészségügyi dolgozókra rá fognak szakadni az elmúlt egy évben folyamatosan növekvő várólisták.

Önálló egészségügyi minisztérium felállítását szorgalmazta, mert szerinte lassan nyomon sem lehet követni, hogy ki mindenki felel a kabinetben a területért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!