OGY - Krónika 7. rész (költségvetés)

Belföld, 2022.06.22

A Mi Hazánk a multik büdzséjének tartja a jövő évi költségvetés tervezetét, míg a Párbeszéd vezérszónokai a megszorítás költségvetésének nevezték a javaslatot a szerdai parlamenti vitában.



Mi Hazánk: ez a multik költségvetése, nem a magyar népé


A multinacionális nagyvállalatok költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a Mi Hazánk frakcióvezetője.

Toroczkai László szerint a kormány továbbra sem akar magyar nemzetgazdaságot építeni és már nemcsak a beruházások előtt nyitja meg az ország határait, hanem a külföldi olcsó munkaerő előtt is.

Sérelmezte, hogy a kabinet meg sem próbálja megadóztatni a technológiai óriáscégeket és szándékosan számol optimista inflációs adattal, így ugyanis valójában kevesebb növekmény jut az egészségügynek vagy az oktatásnak.

A magyar élelmiszeripar visszaépítését javasolta, szerinte a kaszinókra is különadót kellene kivetni és úgy ítélte meg: a közszféra az alacsony bérek miatt hamarosan nem tudja majd ellátni a feladatát.

A politikus kifogásolta azt is, hogy az Audi 2020-ban 1800 milliárd forintot vitt ki az országból, míg a Mercedes 40 millió eurónyi nyereségével tette ugyanezt. Ez utóbb vállalat nyeresége tavaly a járvány okozta válság ellenére már 67 millió euróra tudott emelkedni, de a megnövekedett nyereségét is teljes egészében kivitte az országból, ami alatt számos magyar cég ment tönkre.

Eközben 18,5 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára - sorolta a problémákat. Azt mondta: a gazdák neki panaszkodnak, hogy a felvásárlási árak bizonyos esetben még csökkentek is. Ki nyeli le a különbözetet? - tette fel a kérdést.

Kifogásolta, hogy miközben 18,5 milliárd forintot oltóanyaggyárra tervezett be a kabinet, járványkezelésre, mindössze 7,7 milliárdot.

Az oktatásról szólva kijelentette: egy kezdő pedagógus nettó 160 ezer forintot keres, felét a kezdő diplomás átlagbérnek. Azt mondta: nem látható azt sem, mekkora támogatás jut roma fiatalok felzárkóztatására, vagy arra "hogy ne antiszociálisan viselkedjenek, ne tegyék tönkre az oktatást, vagy hogyan lehetne őket szegregálni, hogy speciális oktatásban részesüljenek".

Ablakon kidobott pénznek nevezte a cigány önkormányzatokra és politikusokra költött forrásokat is. Ehelyett szerinte speciális pedagógusokra kellene pénzt fordítani.

Elfogadhatatlannak nevezte a Speditum Hungaricum ösztöndíjprogramot is, mert az szerinte "egy bújtatott migráció", segítségével afrikai vagy Srí Lanka-i fiatalok érkeznek Európába.

Szólt az alacsony rendőrbérekről és arról, hogy növelni kellene a rendőrök számát. A büdzséből azonban ez sem látszik szerinte, ahogy az sem, hogy a kormány határőrségben gondolkodna, pedig "állig felfegyverzett migránsok vannak már a határon" - jelengette ki.

A kaszinók különadóját is követelte, de szólt arról is, hogy a családi adókedvezmény mára sokat veszített az értékéből. Hozzátette: az egyedülálló szülőket is jobban kellene támogatni. A demográfiai helyzet javításának programját is hiányolta a büdzséből.



Párbeszéd: a megszorítás költségvetése a 2023-as büdzsé


Tordai Bence, aki elsőként szólalt fel a Párbeszéd nevében, úgy értékelt: az Orbán-kormány nagyon kétségbe lehet esve, hogy látja, ráomlik az a kártyavár, amit az elmúlt években épített. Azzal vádolta a kormányt, hogy elképesztő méretű, a GDP 7 százalékát érintő megszorítást jelentő "Orbán-csomagot" vezet be jövőre, ezzel több mint 4000 milliárd forintot von el az emberektől, a vállalkozásoktól és az önkormányzatoktól. "Bokros Lajos megnyalná a tíz ujját" - jegyezte meg.

Úgy fogalmazott: Orbán Viktor olyan brutális csomagot pakolt össze, ami minden magyarnak fájni fog, kivéve a fideszes oligarcháknak, mert a kormány arra vigyázott hogy a "Mészáros Lőrincek véletlenül se vállaljanak részt a plusz terhekből".

Szerinte a kormány arra is figyelt, hogy az emberek nehogy túl sokat foglalkozzanak a fideszes megszorításokkal, ezért a kormányoldalról "bedobtak néhány vaskos gumicsontot" a megyék vármegyére és a kormánybiztosok főispánra átnevezéséről.

Bírálta a költségvetési tervezést és átláthatóságot, szerinte Magyarország Ruanda szintje alá süllyedt ebből a szempontból. A Fidesz gazdaságpolitikája és költségvetési politikája láthatóan megbukott, a jövő évi büdzsé irreális alapokra épül, mind a gazdasági növekedés, mind az infláció, mind a forint árfolyama tekintetében - jelentette ki. Úgy vélte: jövőre stagflációs időszakra kell készülni, amikor az árak "robognak", a növekedés pedig lassul.

A Párbeszéd nevében arra szólította fel a kormányt, hogy ne az emberekkel fizettesse meg az elhibázott gazdaságpolitika az árát. Közölte: a Párbeszéd igazságos, szolidáris, biztonságos zöld Magyarországot szeretne, és ennek érdekében nyújt be költségvetési módosítókat, többek között az alapjövedelem bevezetéséről és zöld fejlesztésekről.

Szabó Tímea, a Párbeszéd másik vezérszónoka az elmúlt 30 év legnagyobb megszorításának nevezte a jövő évi költségvetésben foglaltakat. Úgy fogalmazott: a több ezer milliárd forintos "Orbán-csomag" a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb szenvedését fogja elhozni a magyar emberek számára, megélhetési, lakhatási és élelmiszerválságot eredményezve.

A Párbeszéd azt javasolja, hogy "fizessenek a gazdagok", a kormány pedig segítsen a dolgozóknak, az elesetteknek és a szegénységben élőknek - hangsúlyozta. Béremelést követelt a közszférában dolgozóknak, viszont 20 százalékos bércsökkentést a miniszterek esetében. Hozzátette: be kell vezetni a "Tiborcz-adót", meg kell adóztatni a leggazdagabbakat, a luxusjachtokat, a magánrepülőket és a "hatvanpusztai birtokokat". Azt is követelte, hogy az extraprofitadót vessék ki a kaszinókra és azokra az építőipai multicégekre, akiket az elmúlt 12 évben "teletömtek milliárdokkal".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!