OGY - Krónika 7. rész (kutatás-fejlesztés)

Belföld, 2018.11.13

A kutatás-fejlesztéssel, valamint szakképzéssel összefüggő törvények módosítása rendszeres havi járadékot adna a 65. évüket betöltött Széchenyi-díjas tudósoknak, bevezetné a kancelláriarendszert a szakképzési centrumokban és elősegítené a központi költségvetés által finanszírozott kutatóhelyeken, köztük az egyetemeken létrehozott szellemi alkotások hasznosítását - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a javaslat keddi parlamenti vitájában.    



Egyes kutatás-fejlesztéssel, valamint szakképzéssel összefüggő törvények módosítása



Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: a javaslat - a Kossuth-díjasok művészjáradékához hasonlóan - a 65. életévüket betöltött Széchenyi-díjas tudósok számára tudományos alkotói járadékot vezet be. A miniszter ismertetése szerint az ehhez szükséges, közel 200 millió forintos forrást a 2019-es költségvetésben biztosítják a Magyar Tudományos Akadémia számára. A javaslat indoklása szerint a tervezett havi járadék összege a művészjáradék mindenkori havi mértékével megegyezően, 2018. január 1-jén hatályos szabályozás szerint 121.125 forint havonta.

Palkovics László közölte: a javaslat emellett - a felsőoktatáshoz hasonlóan - a szakképzési centrumokban is bevezetné a kancelláriarendszert, annak érdekében, hogy a centrumok főigazgatói a továbbiakban még jobban tudjanak koncentrálni elsődleges feladatukra, az általuk irányított intézménye szakmai tevékenységének, oktatási színvonalának felügyeletére. A jövőben így a kancelláriarendszer biztosítja a intézmények felelős, átlátható és professzionális gazdálkodását, az intézmények menedzserszemléletű működtetését - ismertette a miniszter. Felhívta a figyelmet arra: a javaslat lehetőséget ad a szakképzési centrumoknak és a felsőoktatási intézményeknek, hogy a gyakorlati képzési feladatok biztosítása érdekében be tudjanak kapcsolódni az ágazati képző központok gyakorlati képzéseibe. A javaslat bevezeti a zárt rendszerű elektronikus távoktatás és a zártrendszerű távoktatási képzésmenedzsment fogalmát is, ami lehetővé teszi a szakképzés színvonalának javítását - közölte.

A miniszter közlése szerint a módosítás olyan jogi környezetet teremt, amelyben a közfinanszírozású kutatóhelyeken létrehozott szellemi alkotások a kutatóhelyek tulajdonává válnak, aminek eredményeképpen, e szerelők érdekeltté is válnak a szellemi alkotásaik ipari jogvédelmi oltalmazásában és ennek üzleti hasznosításában. Ettől a szellemi alkotások hatékonyabb hasznosítása várható, az ebből származó emelkedő bevételek pedig hozzájárulnak az egyetemek finanszírozásának a javulásához - tette hozzá.



A Fidesz üdvözli a módosításokat



Vinnai Győző, a Fidesz vezérszónoka üdvözölte és egyetértett a javaslat módosításaival: a tudományos alkotói járadék bevezetésével, a kancelláriarendszer kiterjesztésével és a hazai innováció előremozdításával.

Hangsúlyozta: a javaslat a felsőoktatásban már sikeres kancelláriarendszert vezetné be a szakképzésben, mert itt szükség van olyan menedzserszemléletű vezetőkre, akik az intézmények felelős, átlátható és professzionális gazdálkodását valósítják meg, valamint tartják a kapcsolatot a gazdasági élet szereplőivel is. A fideszes képviselő a módosítások közül kiemelte a digitális kompetenciák zárt rendszerű oktatását, és a felnőttoktatás hatékonyabbá tételét.

Szerinte a javaslat elősegíti a központi költségvetésből finanszírozott kutatóhelyeken létrehozott szellemi alkotások hozzáférését, tulajdonba adását.



Jobbik: aggályos a kancelláriarendszer bevezetése a szakképzésben



Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka támogatta a tudományos alkotói járadék bevezetését, ugyanakkor aggályosnak tartja, hogy a javaslat komolyabb előtanulmányok nélkül vezetné be a felsőoktatásban már ismert kancelláriarendszert a szakképzési centrumoknál is. A Jobbik szerint a kancelláriarendszer alapvetően nem ördögtől való, azonban az akadémiai szféra vezetői az eddigi tapasztalatok szerint túlságosan is visszaszorultak a döntéshozatalban, amit orvosolni kell - fejtette ki.

Egyetértett azzal a módosítással, hogy szellemi tulajdonjog szálljon az egyetemekre.


A KDNP támogatja a törvényjavaslat elfogadását



Nacsa Lőrinc (KDNP) jelezve, hogy frakciója előre mutatónak tartja és támogatja a törvényjavaslatot, közölte, fontos adósság törlesztése, hogy a 65 év feletti Széchenyi-díjas tudósok is havi rendszeres juttatást kapnak.

A jó szakképzési rendszer a versenyképesség alapvető feltétele és erősítheti az ország tőkevonzó képességét - hangoztatta. Értékelése szerint fontos hátrányt kellett leküzdenie Magyarországnak a szakképzés területén a kommunizmustól nem szenvedett országokhoz képest. Hozzátette: a kelet-közép-európai országok között Magyarország élen jár a szakképzés fontosságának felismerésében és átalakításában.

A kormánypárti politikus közölte, valóban nem ördögtől való a kancellári rendszer. "Mi vezettük be. Hogy lenne ördögtől való a kancellári rendszer?" - fogalmazott. Hozzátette: a kancellári rendszer garanciát biztosít a közpénzekkel történő felelős, hatékony és elszámoltatható gazdálkodásra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!