OGY - Krónika 7. rész (megváltozott munkaképességűek)

Belföld, 2021.04.08

A megváltozott munkaképességűekről szóló törvénymódosítás tárgyalásával folytatta a munkáját az Országgyűlés csütörtökön.



KDNP: igen a javaslatra


Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka arról beszélt, hogy a kereszténydemokraták elkötelezettek a megváltozott munkaképességű emberek életkörülményeinek és munkalehetőségeinek javítása érdekében. Felidézte: a különböző átalakításoknak köszönhetően 2012-ben a korábbi szerteágazó ellátórendszer helyett egy egységes, komplex minősítésen alapuló rendszer jött létre.

Kitért arra is, hogy 360 ezer aktív, megváltozott munkaképességű személyből 155 ezer végez kereső tevékenységet, 2011-ben ez a szám még csak 65 ezer volt. Ez egy óriási eredmény - értékelt. Cél a foglalkoztatottsági szint további növelése, és ezért is öröm, hogy az állami tulajdonú kézművállalat bővíteni tudta a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottainak számát a járványhelyzet ellenére. Ezáltal értékteremtő munkát tudnak számukra kínálni - mondta.

Jelezte: a most tárgyalt javaslat az Ab megállapításai miatt került az Országgyűlés elé, azt a KDNP támogatja, erre kérte az ellenzéki pártokat is.


DK: botrány a javaslat


Sebján-Petrovszki László, a DK vezérszónoka felvetette, miért tárgyalják most ezt a javaslatot, miért is került a Ház elé. Ha valóban annyi jót hozott a Fidesz-KDNP kormányzás az érintett embereknek, akkor ez a téma most nem lenne napirenden - vélekedett.

Szavai szerint amikor először meglátta a javaslatot, az volt az első gondolata: végre rendezik a felmerült kérdéseket. Amikor azonban elolvasta, akkor az jutott eszébe, hogy ez botrány.

A kormány több százezer embert rosszabb helyzetbe hoz tudatosan, és most, tíz évvel az eredeti javaslat után megpróbálják megvásárolni őket - összegzett. Sokaknak olyan a szociális, foglalkoztatási helyzete, hogy 500 ezer forintot nem láttak még egy összegben, de ez nem más, mint ennek a rétegnek a kisemmizése - fűzte hozzá. Rámutatott: ennek sokszorosa járna a korábbi hibás törvény miatt. Nem tudni, hogy aki nem fogadja el az 500 ezer forintot, remélhet-e fair és igazságos eljárást.

Megjegyezte: hogy-hogy nem, a jövő évi választások előtti hetekben fogja megoldani a kormány a kifizetéseket.

A DK nemet mond a javaslatra.


MSZP: a választások előtt be akarják fogni a rokkantak száját


Korózs Lajos, az MSZP vezérszónoka a korábbi kijelentéseit felidéző hozzászólásokra reagálva kiemelte: nincs ember a Földön, akinek az lenne a célja, hogy megváltozott munkaképességű legyen.

A javaslatról azt mondta: az Ab világosan rámutatott, hogy mi is a probléma. A korábbi intézkedések jelentős részénél megállapította, hogy helytelenül járt el az Országgyűlés, 2012-ben anomáliát állított elő a kormány, amit most orvosolni kell.

Értékelése szerint a javaslat az Ab-határozatnak nem tesz eleget, nem definiálja az állapotjavulást, illetve az állapotvizsgálatot, nem szolgálja azok érdekeit, akikért benyújtották. A részletszabályok sem szerepelnek az előterjesztésben.

Ez az 500 ezer forint tudja fedezni a több évig tartó nélkülözést, és elfeledteti azt a frusztrációt, amit elszenvedtek ezek az emberek az évek során? - tette fel a kérdést.

A 2022-es választások előtt be akarják fogni ezeknek az embereknek a száját - vélekedett Korózs Lajos.


Független: méltatlan, amit a kormány csinál


Szél Bernadett (független) szerint nagyon méltatlan, amit a kormány csinál. Sértő módon beszélnek és gondolkodnak ezekről az emberekről, rokkantnyugdíjasok százezreit fosztották meg attól a pénztől, ami járna nekik. Kitért arra, hogy az Ab döntése nyomán 2019. március 31-ig kellett volna eleget tenni a szabályozás módosításának, két évvel vannak a határidő után. Ez az 500 ezer forint egy szégyenletes alamizsna, ezek az emberek sokmillió forinttól estek el.

Felidézte azt is, hogy korábban személy szerint is azt követelte, hogy figyelembe kell venni a korábbi nyugdíj összegét és a tényleges fizikai állapotjavulást.


MSZP: mindenkinek meg kell kapnia, amit elvettek tőle


Varga László (MSZP) megkésettnek ítélte a javaslatot, és kijelentette: mindenkinek meg kellene kapnia azt az összeget, amit elvettek tőlük. Emlékeztetett: az Alkotmánybíróság három éve hozott határozatot az alaptörvényt sértő állapotról, és az abban szabott határidő is már két éve lejárt.

Bírálta a késést, de a tartalmat is felháborítónak ítélte: több millió forintot vesztettek az érintettek. Szerinte ők azért fogják csak elfogadni, mert a jelen nehéz helyzetben nem tudják kivárni a rendes kártalanítást.


Jobbik: kegyetlenség, ami történt



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint "vegytiszta kegyetlenséggel" fosztották ki az érintetteket.

A képviselő úgy fogalmazott: "hallgatási pénzt" ajánlanak az érintetteknek.


Az ülésen elnöklő Latorcai János a vitát lezárta.


Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt felelte: a kérdéssel több alkotmánybírósági határozat foglalkozott. A kérdéses határozat azt kifogásolta, hogy a megváltozott munkaképességűeket érintő törvény garanciát tartalmaz arra, hogy nem csökkenhet az ellátás összege.

Az éritettek fele már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, többen pedig öt éven belül mentek nyugdíjba. A kötelező felülvizsgálat azokat érintette, akik több mint öt évre voltak a nyugdíjtól - emlékeztetett.

A rokkantsági ellátásból nem vonnak járulékot, így a teljes 500 ezer forintot megkapják az érintettek - hangsúlyozta. Aki nem fogadja ezt el, az orvosi felülvizsgálatra mehet - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!