TV műsor

OGY - Krónika 8. rész (adótörvények)

Belföld, 2020.10.20

Folytatta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitáját az Országgyűlés a keddi ülésén.Független: sok kisvállalkozónak inkább bejelentett alkalmazottnak kellene lenniVarga-Damm Andrea (független) arról beszélt, hogy az elmúlt időben heves vita alakult ki amiatt, hogy a kormány a kisvállalkozói adózást szigorítani kívánja. Bár megérti az ellenzéki ellenállást, érti a kormány álláspontját is - mondta.

Közölte: évekkel ezelőtt a cégek rákényszerítették az alkalmazottaikat, hogy vállalkozzanak, és ennek minden terhét az emberekre rótták. A kisvállalkozói adó hasonló folyamatot indított el, komoly nagyvállalatok ezzel úszták meg, hogy munkaviszonyban tartsanak embereket, kiszolgáltatva őket a piac törvényeinek - tette hozzá.

Úgy vélte, el kellene érni, hogy a jellemzően egy munkáltatónak dolgozó kisvállalkozók inkább bejelentett alkalmazottak legyenek.

A képviselő kitért rá: az idegenvezetők nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt, de nem kaptak jövedelempótló támogatást, mert ők is kisadózói státusban vannak, bár ezt kényszerből választották. Sok más csoport van hasonló helyzetben - mondta.

Megjegyezte: nem jó, hogy központosították a gépjárműadót, az önkormányzatoknál kellett volna hagyni.Képviselői felszólalásokHajdu László (DK) kiemelte: a gépjárműadó elvonását ideiglenes intézkedésnek tekintették, de ez a módosítás egyértelműen azt üzeni a településeknek, hogy ezt véglegesen elveszítették. Így elvesztették azt a forrást, amelyet a közlekedéssel kapcsolatos infrastruktúrára tudtak fordítani, például útjavításra - magyarázta.

Bencsik János (független) szerint bár az elmúlt tíz évben sok adónem megszűnt vagy kedvezőbbé vált, a mostani magyar átlagjövedelmi viszonyokhoz képest az adók és járulékok még mindig túl magasak.

Azt mondta: nem érti, miért kell szétverni jól működő struktúrákat, miért vonnak el az önkormányzatoktól bevételeket, vagy a kisadózó vállalkozók kedvezményeit miért szigorítják. Az embereket érdekeltté kell tenni, hogy ne trükközzenek, hanem befizessék az adót - vélte.

Keresztes László Lóránt (LMP) kijelentette: hazugság volt, amikor a kormány azt állította, hogy a gépjárműadó elvonása a településektől ideiglenes intézkedés. Valóban mindenkinek ki kell vennie a részét a védekezésből, de inkább arra lenne szükség, hogy az értelmetlen nagyberuházásokat leállítsák - mondta. Hozzátette: indokolatlan ez a megszorítás, amely rendkívül nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat.

Font Sándor (Fidesz) kijelentette: a magánfőzésben, adómentesen előállítható pálinka nem jelenhet meg kereskedelmi forgalomban, az a legsúlyosabb jövedéki visszaélés lenne. Nem mosható össze az otthon főzött, a bérfőzött és a kereskedelmi forgalomba szánt pálinka - fejtette ki.


Az ülésen elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.


Pénzügyminisztérium: hároméves egyeztetés előzte meg az adminisztráció csökkentését


Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az elhangzottakra úgy reagált: az adótanácsadók egyesületével majd három évig egyeztettek az adóadminisztráció csökkentéséről. Azzal akár több százmilliárd forintos költségtől is mentesülhetnek a cégek - mondta.

Az adólevonási jog beállítása minden adózó saját döntésén múlik - tette hozzá -, ennél egyszerűbb módja szerinte nem lesz az adóbevallások készítésének.

A kata módosítása kapcsán hozzátette: most technikai módosítást tesznek azon, az érdemi változtatás tavasszal megtörtént, így van idejük felkészülni az érintetteknek. A tavaszi változtatást is többéves elemzés előzte meg - jegyezte meg.

A katásoknak mintegy háromnegyedét, csaknem 340 ezer embert nem érintik a tavaszi változások, túlnyomó többségük nem állított ki 3 millió forintnál nagyobb számlát egyetlen partner felé. A lehetőséggel csak azok tudtak élni, akik munkaviszonyt lepleztek, vagy ahhoz nagyon hasonló jogviszonyokat.

A tavaszi módosítás legnagyobb előnyének nevezte, hogy a néhány tízezer érintettet is közvetetten érinti, hiszen a megbízót terheli. Felmerült persze, hogy azt a megbízó áthárítja - jegyezte meg, és feltette a kérdést: ha ez történik, nem lehetséges-e, hogy éveken át a foglalkoztató járt jól ezzel az adórendszerrel.

Elvitathatatlan, hogy a kormány szisztematikusan csökkentette a munkaadói terheket - hangsúlyozta, és szerinte jövő januártól sem lesz drasztikus adóemelés, csupán egy kifejezetten fair adórendszer felé tett lépés a kata-változás - fogalmazott.

A gépjárműadóval kapcsolatban közölte: az nem egy helyi, hanem egy központi adóbevétel. Ennek volt a sajátossága, hogy a helyi adóhatóság segítette beszedni, ezért a 40 százalékát megtarthatta. Mivel a jövőben teljes egészében a központnál marad, indokolatlan a beszedés terhét az önkormányzatoknál hagyni.

Az iparűzési adó kapcsán semmilyen változás nem történik, azt eddig is be lehetett vallani az adóhatóságon keresztül. A jövőben kizárólag így lehet majd, így egységes, digitalizált módra állnak át, minden más változatlan. Nem történik adóközpontosítás - szögezte le.

Történtek célzott áfacsökkentések - mutatott rá -, erre azonban csak kifejezetten célzott intézkedésként lehet tekinteni, hiszen az árakat nem az áfa, hanem a kereslet és a kínálat viszonya alakítja.

A pálinka esetében magas minőségű italról van szó, amelynek az előállítási költsége rendkívül nagy, így az áfamentesség nem fogja növelni a fogyasztást.

Szólt arról is, hogy az elmúlt években az adómorál olyan szinten javult, mind a korábbi évtizedekben soha. Míg tíz éve az áfának mintegy negyedét nem tudta beszedni az állam, ez az arány most 6,6 százalékos. "Az önkéntes jogkövetés bődületes adóbevétel-növekedést eredményezett" - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!