OGY - Krónika 8. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2021.05.17

Bizottsági jelentések megvitatásával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn.



Egyes agrártárgyú törvények módosítása


Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság részéről elmondta: az indokolta a javaslat szükségességét, hogy technikailag pontosítsák a jogszabályokat, a vonatkozó uniós irányelveket implementálják, továbbá megteremtsék az összhangot más törvényekkel a jogharmonizáció és a hatékonyság növelése érdekében.

Kiemelte: ez egy jobbító szándékú, technikai korrekciókat tartalmazó javaslat, amely gyakorlatban felmerülő problémákat hivatott megoldani.

Győrffy Balázs (Fidesz) közölte: a termőföld a nemzet közös öröksége, amelynek védelme az állam és minden polgár kötelessége, ezért a javaslat több ponton is foglalkozik a termőföld kérdésével. A javaslatcsomag célja, hogy biztosítsa és növelje a magyar agrárium versenyképességét - vélekedett.

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy nem a termőföldeken kell napelemeket létesíteni. Rengeteg lehetőség lenne napelemek telepítésére, de a termőföld olyan kincs, ahol nem kellene - mondta.

Ezt követően a vitát lezárták.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára közölte: nemcsak a versenyképességet, hanem a kiszámíthatóságot, a biztonságot is segíti az ágazatban ez a javaslat. Több eleme a kezdeményezésnek azért fontos, mert már a jövőt szolgálja - mondta. Hozzátette: mindenki a termőföld védelmében érdekelt.


Egyes törvényeknek a kézbesítéssel és az igazságügyi ágazati szabályozással összefüggő módosításáról


Salacz László (Fidesz) a törvényalkotási bizottság nevében kiemelte: a javaslat több technikai módosítást tartalmaz, így a Brexit, valamint új uniós jogszabályok, rendeletek megjelenése miatt szükségessé vált módosításokat. Egyes törvények kisebb korrekcióját is tartalmazza a kezdeményezés - közölte.

Hangsúlyozta: a javaslat segíti egyes uniós rendeletek alkalmazását és az elmúlt évek tapasztalatai alapján igyekszik hatékonyabbá tenni a jogalkalmazást.

A vitát ezt követően lezárták.


A koronavírusjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosítása


Salacz László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: vészterhes időkben a felelős döntéseket az Országgyűlésnek és a kormánynak kell meghoznia. Magyarország a kontinens egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a járvány ellen, de továbbra is elengedhetetlen a fokozott védekezés - mutatott rá. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben fontos a gyors reagálás, ezért a javaslat kiterjesztené a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát.

Úgy vélte, a cél, hogy mielőbb magunk mögött hagyhassuk a járványt, ezért a kezdeményezés mindenképpen támogatandó.

Szolga József horvát nemzetiségi szószóló kifejtette: az állampolgárok életének és egészségének megvédéséhez, a gazdasági intézkedésekhez, a munkahelyek megőrzéséhez valóban gyors reagálás kell, ugyanakkor szükséges lenne néhány módosítás a nemzetiségi önkormányzatok hatékony működése érdekében.

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy a kormány nem élt, hanem visszaélt a rendkívüli felhatalmazással, elképesztő megszorításokkal sújtotta az önkormányzatokat.

Ezt követően a vitát lezárták.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára közölte: ha jogalkalmazási nehézségei vannak a nemzetiségeknek, segítenek, hogy gördülékenyebben menjenek a dolgok.

Úgy vélte, az önkormányzatok nehézségei nem nagyobbak, mint az államé vagy az egészségügyé, amelyen a legnagyobb teher volt.


A közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatósága


Salacz László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság részéről közölte: a javaslat a civil szervezetek ügyében született európai ítélet végrehajtását szolgálja, a cél továbbra is e szervezetek átláthatóságának garantálása, mert jogos elvárás, hogy működésük, finanszírozásuk transzparens legyen.

Giricz Vera ruszin nemzetiségi szószóló kijelentette: a kezdeményezéssel Magyarország eleget tesz az EU bírósága által hozott ítéletnek.

Gyüre Csaba (Jobbik) elmondta: az átláthatóság kérdése nagyon fontos a civil szervezeteknél, de ezt nem szolgálta a korábbi törvény. Kifogásolta, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) döntései ellen nincs lehetőség jogorvoslatra. A törvény nem segíti a valós átláthatóságot, és vélhetően kormányzati érdekek jelennek meg az ÁSZ megállapításaiban, ami nem szolgálja sem a civil szervezetek, sem a társadalom érdekeit - vélekedett.

Mesterházy Attila (MSZP) közölte: azok a civil szervezetek, amelyek miatt megszületett a jogszabály, az előző kormányokkal is kritikusak voltak. A képviselő hiányolta a konzultációt a javaslatról. Azt is felvetette, hogy vannak olyan civil szervezetek, amelyek a kormányt támogatják és működésük átláthatatlan.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: az Egyesült Államok a "külföldi ágensek" tevékenységét szoros engedélyezés és ellenőrzés alatt tartja, Magyarországon meg kell kötni azokat a kompromisszumokat, amelyeket a luxemburgi bíróság előír. Úgy fogalmazott: bújtatott politikai aktoroknak nincs helye a magyar közéletben, de aki betartja a törvényeket, semmi félnivalója nincs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!