OGY - Krónika 8. rész (elektronikus ügyintézés, napirend után)

Belföld, 2021.10.20

Az egyes eljárásokat egyszerűsítő és a bányászatot is érintő salátatörvény vitájával, majd napirend utáni felszólalással zárta szerdai munkáját a Ház.



A Jobbik nem támogatja a salátatörvényt a bányászatot érintő része miatt



Gyüre Csaba, a Jobbik vezérszónoka szerint a salátatörvény elektronikus ügyintézést modernizáló része támogatandó, de a javaslatcsomag egyes elemei, különösen a bányászati törvény módosítása miatt a javaslatcsomagot a Jobbik nem támogatja.

A törvénycsomag "legkomolyabb" része ugyanis a bányászati törvény módosítása, amelynek értelmében a bányászat is a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, illetve annak kilenc évre megbízott elnöke felügyelete alá fog tartozni.

Értékelése szerint a módosítás valódi célja, hogy az Orbán-család bányáinak tevékenységét egy esteleges kormányváltás esetén se tudja korlátozni senki.



KDNP: a kormány célja a bürokratikus terhek csökkentése



Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka szerint a kormánynak fontos az ügyfélközpontú szolgáltató állam, illetve az adminisztrációs és a bürokratikus terhek csökkentése. A járvány idején pedig még jobban felértékelődött a sorban állás nélküli ügyintézés. Az elmúlt években számos jelentős lépés történt ebben az irányban - mondta, példaként említve, hogy több mint négymillió magyar embernek van ügyfélkapu-hozzáférése, a kormányablakok létesítésével pedig gyors és egyszerű az ügyintézés, online időpontfoglalással pedig mintegy 2500 ügy intézésére van lehetőség.

Emellett januártól másfélmillió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, egyebek között az első jogosítvány, az erkölcsi bizonyítvány évente négy alkalommal, a személyi igazolvány, a lakcímkártya - sorolta.

Jelezte: a KDNP-frakció támogatni fogja a javaslatot.



MSZP: a javaslat célja a hatalom és a pénz átmentése



Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka államcsínynek nevezte a javaslatot, amelynek valódi célja a hatalom és a pénz átmentése. A javaslat értelmében a bányafelügyeleti hatásköröket megszüntetik, az "egész intézményrendszert beszántják".

A parlamenttől függetlenül működő hatóság vezetőjét pedig a jövőben nem a miniszterelnök menti fel, hanem a köztársasági elnök - tette hozzá.



DK: a bányászat is fideszes aranybányává vált



Arató Gergely a DK vezérszónoka szerint a javaslat tele van elfogadhatatlan elemekkel, amelyek közül a legfelháborítóbb a bányászati törvény módosítása, amely a "lopásügyi hatóság körébe utalja a bányászati kérdések szabályozását".

A kormány a bányászatban meg akarja szüntetni a jól működő szakmai kontrollt és ez nem csak az Orbán-családról szól, hiszen Pest megyében és az ország számos területén sorra nyitnak a fideszes üzleti kör tagjai új kavicsbányákat. Megjegyezte, most még szabályozottan, de e javaslat elfogadása után már teljesen szabadon, mindenfajta szakmai, környezetvédelmi kontroll nélkül.



Jobbik: készült-e hatástanulmány a népligeti sportcsarnok üzemeltetéséről?


Steinmetz Ádám (Jobbik) azt mondta, a sporttörvény új módosul, hogy a több, mint százmilliárd forintból épülő népligeti sportcsarnok vagyonkezelői jogát az FTC-nek fogják átadni. A képviselő azt kérdezte, készült-e hatástanulmány arról, hogy lehet-e az intézményt rentábilisan, profitorientáltan üzemeltetni? Amennyiben igen, akkor ezt miért nem teszi meg a magyar állam, ha pedig nem, akkor miért adják át a Ferencvárosnak, hogy ott termelje a veszteségeket? - kérdezte.

Ezt követően Brenner Koloman levezető elnök a vitát lezárta.


Kormány: javulni fog az elektronikus ügyintézés színvonala



Pogácsás Tibor államtitkár az elhangzottakra reagálva azt felelte, hogy a törvényjavaslat egészen biztosan javítani fog az elektronikus ügyintézés színvonalán.

A belbiztonságra, a migrációra vonatkozó kérdésekre azt felelte, hogy minden intézkedés szinkronban van a kormányzat eddigi politikájával, illetve az EU-s törekvésekkel.


Napirend után



Az egyetlen felszólaló, Steinmetz Ádám (Jobbik) azt bírálta, hogy a Somogy megyei településeket érintő kérdéseire nem kap megfelelő választ a kormányzattól.


A parlament várhatóan jövő hét hétfőn folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!