OGY - Krónika 8. rész (régészeti feltárások)

Belföld, 2019.02.19

A kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításának vitájával folytatta munkáját a parlament. A törvényjavaslat átalakítja a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárások koordinálását.



A Várkapitányság koordinálhatja a beruházásokat megelőző régészeti feltárásokat


A kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításának vitájában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, hogy a javaslattal csökkenteni szeretnék az infrastruktúra és az energiaellátás szempontjából kiemelt jelentőségű nagyberuházások kivitelezési idejét. A javaslat a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárás folyamatát és koordinációját szabályozza - tette hozzá.

A politikus kiemelte, hogy tavaly az Emmi és a Miniszterelnökség szakmai elképzelésével összhangban a Magyar Nemzeti Múzeum vette át a Budavári Nonprofit kft.-től a megelőző régészeti feltárással kapcsolatos koordinációs feladatokat. Eközben a kft. feladata maradt az előzetes régészeti dokumentáció elkészítése - közölte.

Az a cél, hogy a beruházóknak a régészeti szaktevékenységek elintézése közben csak egy állami örökségvédelmi szervezettel kelljen kapcsolatba lépniük - emelte ki az államtitkár. Emiatt a teljes régészeti koordináció visszakerül az örökségvédelmi szervhez, így az előzetes régészeti dokumentációban megfogalmazott régészeti feladatellátás teljes menedzsmentjéért egyetlen állami szerv lesz a felelős - hangsúlyozta. A beruházóknak jövőben kizárólag a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel kell szerződést kötniük, a cég pedig önállóan gondoskodik a többi érintett bevonásáról - mondta.

A Várkapitányság Nonprofit Zrt. az előzetes régészeti dokumentáció elkészítése mellett koordinálja a régészeti feltárást is - jelentette be.

Orbán Balázs újfent hangsúlyozta, hogy a javaslat csak a nagyberuházásokra vonatkozik.


Fidesz: gyorsítani kell a folyamatokon


L. Simon László (Fidesz) emlékeztetett, hogy az elmúlt két évtizedben a megelőző régészeti feltárások szabályozását számtalanszor átalakították. A törvényalkotókat mindig az vezérelte, hogy gyorsítsanak a folyamatokon - tette hozzá.

A mostani indítvány úgy alakítja át a rendszert, hogy erősebb koordinációt hoz létre - emelte ki. A Várkapitányság Nonprofit Zrt.-nél pedig megvannak a régészeti feladat koordinálásához szükséges kapacitások - hangsúlyozta.

A képviselő is kiemelte, hogy a javaslat nem érinti a múzeumok által tervezett, beruházásokhoz nem kapcsolódó ásatásokat.


Jobbik: az örökségvédelem csak nyűg a kormánynak


Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt mondta: az örökségvédelem csak nyűg a kormánynak, amely valójában nem akarja megvédeni mindannyiunk örökségét. Szerinte erre utal a beruházás idejének csökkentése, vagy az, ahogyan módosul a beruházást végzők köre és enyhülnek a közbeszerzési eljárások.

A kormány módosításai mindig a beruházó érdekét szolgálják - jelentette ki.

Kifogásolta, hogy a jövőben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások is kedvezményezettek lesznek, vagyis "bárki" - fogalmazott.

Feltette a kérdést: mennyire sérülhet az adott leletanyag? Azt mondta: pártja az egész javaslatot elutasítja.


KDNP: a javaslat okos kompromisszum


Nacsa Lőrinc (KDNP) okos kompromisszumnak nevezte a javaslatot. Azt mondta: olyan jogszabályra van szükség, amely lehetővé teszi a kiemelt beruházások gyorsítását, de nem hiúsítja meg a régészeti feltárásokat sem.

A KDNP ezt a kényes egyensúlyt kereste a javaslatban - mutatott rá -, és szerinte az indítvány fogalmazói teljesítették a feladatot.

A kivitelezési időt csökkenti az egykapus ügyintézés - ismertette -, a nem kiemelt körbe tartozó nagyberuházásokat azonban továbbra is a Nemzeti Múzeum koordinálja és azok esetében a jövőben is háromkapus eljárásrendet alkalmaznak.

A tudomány szempontjai is érvényesülhetnek, a jogszabályok azonban életszerűvé, alkalmazhatóvá válnak - szögezte le.


DK: a kormánynak fontosabbak a beruházások, mint az örökségvédelem


Gréczy Zsolt (DK) szerint a kormány számos lépést tett már az örökségvédelem kiiktatására, az ugyanis kevésbé fontos számára, mint a kiemelt beruházások.

Úgy ítélte meg: egyes esetekben teljesíthetetlen határidőket tartalmaz az előterjesztés.

Türelmetlenség és hazafiatlanság van a történetben - fogalmazott. Szerinte a kiüresített kulturális minisztériumnak nincs ráhatása, hogy mi lesz az ország hagyatékával. Emiatt a DK nem támogatja az előterjesztést - mondta.


Párbeszéd: értékellenes a javaslat


Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta: a beruházások, a nagytőke, a befektetők érdekét szolgálja ki a javaslat. Értékellenesnek, kultúra- és történelemellenesnek nevezte az előterjesztést.


Az ülésen elnöklő Sneider Tamás (Jobbik) a vitát lezárta.


Miniszterelnökség: nem csökken a védelmi szint


Orbán Balázs államtitkár kijelentette: az épülő, a kulturális örökségére büszke és azt az alaptörvényben is védő Magyarországnak jó a javaslat.

A javaslat megfelel mind a régészeti örökség védelméről szóló elvárásnak, mind a gazdasági növekedést segítő, elsősorban energetikai beruházások időbeni elkészültét is segíti.

Az alaptörvény értelmében a természeti erőforrások és a kulturális értékeink a nemzet közös örökségét képezi, amelynek megőrzése az állam és mindenki kötelessége - mutatott rá. Hangsúlyozta: a védelem szintje nem csökken ezen területeknek, csupán belső hatósági jellegű változásokról van szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!