OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2024.03.18

A kampánytámogatásról szóló azonnali kérdéssel, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés hétfői ülése.



KDNP: miben mesterkedik továbbra is a dollárbaloldal?


Vejkey Imre (KDNP) arról beszélt, hogy a választások közeledtével "a dollárbaloldal és a mögötte álló szponzorok madárpókként ismét sunyiban szövögetik hálójukat Magyarország bekerítésére".

Bizonyított tényként említette, hogy a Soros-hálózaton keresztül, civil szervezetek mögé bújtatott négymilliárd forintnak megfelelő dollár gurult mikroadományként a baloldal zsebébe, a választási eredmények befolyásolása céljából. Ezért az Állami Számvevőszék 261 millió forintos bírság befizetésére kötelezte az érintett pártokat - jegyezte meg.

Mivel a bírság befizetése a választások előtt meg kell történjen, Vejkey Imre azt valószínűsítette, hogy újabb, "dollármilliós nagyságrendű, külföldi szponzorációs gépezet" aktivizálódik.

Megoldásként azt említette, hogy Brüsszelben kell változást elérni a nemzeti és jobboldali erőkkel közösen.

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára megerősítette: valóban azt látni, hogy a "dollárbaloldal" a 2022-es választás előtti kampányban négymilliárd forintnak megfelelő összeget kapott. Ez az ügy a rendszerváltás utáni Magyarország legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya - hangoztatta.

Hozzátette: "ha a baloldal beteszi a lábát valahová, ott megindul a közpénzek kihordása, majd következik a gazdasági csőd". Értékelése szerint ez látható a Karácsony Gergely vezette Budapesten is, ahol a városvezetés felélte a Tarlós István főpolgármester idején felhalmozott tartalékot, a csőd szélére sodorva a fővárost.

Eközben a dollárbaloldal azon dolgozik, hogy megvonják a magyaroknak járó uniós forrásokat - figyelmeztetett, kiemelve: a közelgő választásoknak tehát igenis tétje van.


Napirend után


Varju László (DK) a főváros IV. kerületében végrehajtott önkormányzati fejlesztéseket sorolta napirend utáni felszólalásában.

Frakciótársa, Hegedüs Andrea azt vette sorra, mit adott a Fidesz kormány Miskolcnak, hangsúlyozva, hogy a borsodi megyeszékhelyen élők épp az ellentétét látják a kormányzati kommunikációból hallott sikersorozatnak.

Földi Judit (DK) arról beszélt, két nagymúltú székesfehérvári iskola kerülne az Óbudai Egyetem fenntartásába, ám sok az ügyben a bizonytalanság, hiányos a jogszabályi háttér, és sorjáznak a megválaszolatlan kérdések, mindez pedig diákok ezreit hozza kiszolgáltatott helyzetbe.

Jakab Péter (független) bejelentette: pártelnökként bizalmatlansági indítványt kezdeményez a miniszterelnök ellen, mivel a kegyelmi ügyben lemondott két vezető a kormányfő jelöltje volt, távozásuk pedig szerinte nem orvosolja a kialakult bizalmi válságot.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt szorgalmazta, hogy jelentősen emeljék meg az autizmussal élő vagy speciális nevelésű igényű gyerekek foglalkozásra viteléhez nyújtott költségtámogatás kilométerenkénti összegét.

Tóth Endre (Momentum) Budafok-Tétény problémáiról szólva arról beszélt: pusztulnak a kerület műemlékei, holott a városrész építészeti és borászati hagyományaira alapozva egy Szentendréhez hasonló látványosság jöhetne létre.


Az elnöklő Latorcai János az ülésnapot bezárva jelezte: a törvényhozás kedden reggel kilenc órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!