OGY - Krónika 9. rész (bizottsági jelentések vitái)

Belföld, 2022.12.06

Agrár és bürokrácia témájú törvénymódosítások, valamint az egészségügyi törvény módosításának bizottsági jelentése és a módosító javaslataik vitájával folytatta munkáját kedden délután az Országgyűlés.



Agrártermékek eredetvédelme



Az agrártermékek eredetvédelméről szóló törvényjavaslatról Bóna Zoltán (Fidesz) a törvényalkotási bizottság képviselőjeként elmondta, a tervezet célja a mezőgazdasági termékek és agrártermékek földrajzi árujelzőire és a hagyományos különleges termékekre vonatkozó egységes nemzeti szabályozás megalkotása.

Közölte, szükségessé vált egy olyan önálló törvény megalkotása, amely egyszerűbb, átláthatóbb és könnyebben kezelhető jogszabályi hátteret biztosít a magyar agrártermék-előállítók számára.

A javaslatról vita nem alakult ki.



Agrártámogatások



A Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló törvényjavaslatról Bóna Zoltán (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója ismertette, a javaslat célja, hogy új alapra helyezze az európai uniós és a nemzeti forrásból folyósított agrártámogatások igénybevételének szabályait a korszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb döntéshozatal érdekében.

A módosítás tartalmazza, hogy a mezőgazdasági támogatási eljárásban az ügyfél helyett az ügyfél törvényes képviselőjén, valamint elsődleges képviselőjén kívül kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is eljárhat. A javaslat további részei kitérnek a kamarai meghatalmazotti képviselet részletszabályaira - tette hozzá.

A javaslatról vita nem alakult ki.



Bürokráciacsökkentés



Az egyes törvények bürokráciacsökkentéssel és jogharmonizációval összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatról Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta, a javaslat az egészségügyi adatok kezelésével, a kötelező egészségbiztosítással, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival, a közbeszerzésekkel, valamint egyes területfejlesztéssel kapcsolatos törvények módosítását tartalmazza.

A javaslatban foglalt törvénymódosításokat összekapcsolja az a közös cél, hogy az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján a bürokratikus tereket csökkentsék és elősegítsék a jogharmonizációt. Továbbá, hogy a törvények illeszkedjenek a változó társadalmi, szervezeti és technikai viszonyokhoz.

A módosítás egyik kiemelt feladata a tudományos kutatások céljából szükséges adatok elérhetőségi idejének meghosszabbítása. A javaslat értelmében továbbá létrehoznak egy, az állampolgárok számára is könnyen elérhető informatikai nyilvántartást.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára előterjesztőként kiemelte, a törvényjavaslat módosítja az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvényt, a központi eseménykatalógus és az egészségügyi profiladatok megőrzési idejét az érintett halálát követő 5 évről 10 évre változtatja.

A törvényjavaslat módosítja továbbá a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényt, egyszerűsítve a kifizetőhelyi elszámolást és megszűntetve a statisztikai adatszolgáltatást.

Az új szabályozás lehetővé teszi továbbá egy egységes, az állampolgárok számára is elérhető nyilvántartás létrehozását, valamint egységes, hiteles elektronikus ügyintézést biztosít - tette hozzá az államtitkár.

A javaslatról vita nem alakult ki.



Egészségügyi törvény



Aradszki András (KDNP), a törvényalkotási bizottság előadója az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról azt mondta, korszerűbbé és hatékonyabbá teszi a magyar egészségügyi ellátórendszert.

Kiemelte, hogy a törvényjavaslat előkészítése során és a kidolgozásakor több szakmai szervezettel, így a Magyar Orvosi Kamarával is egyeztettek.

A javaslat tartalmazza az egészségügyi alapellátás terén a praxiskörzetek meghatározását. A háziorvosi körzethatárok kijelölésének joga az önkormányzatoktól átkerülne egy ellátásszervezéssel foglalkozó állami háttérintézményhez, az Országos Kórházi Főigazgatósághoz.

A javaslat bővíti a mentőszolgálat hatáskörét, az este 10 órától reggel 8-ig tartó ügyeleti időszak ellátását is a mentőszolgálat fogja biztosítani.

A törvényalkotási bizottság ülésén elfogadott módosítások közül Aradszki László kiemelte, hogy az ügyeleti ellátás átalakításának a fokozatosságot szem előtt tartó végső határideje 2024 február 29-e lesz.

Komáromi Zoltán (DK) a népjóléti bizottság kisebbségi véleményét ismertetve közölte, noha a minisztérium és az államtitkárság két hónapja folyamatosan hangoztatja, hogy az érdekelt szakmai szervezetekkel folyamatosan egyeztetett a csomagról, a plenáris vitán és a bizottság ülésén is kiderült, hogy ezek az egyeztetések inkább a tájékoztatás kategóriába tartoztak.

A javaslatba nem kerültek bele a DK-nak a Magyar Orvosi Kamara javaslatai alapján megfogalmazott módosításai sem.

Példaként említette a megyei kórház személyi állományába átvett egészségügyi szakemberek utazási hozzájárulását és feltételeit érintő kérdést, valamint a vezényelhetőség időbeli felső határának meghatározását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!