OGY - Krónika 9. rész (interpellációk, azonnali kérdések)

Belföld, 2019.10.21

A kohéziós források elosztásáról és a felsőoktatási továbbtanuláshoz kötelező nyelvvizsga bevezetéséről szóló kérdésekkel zárultak a hétfői interpellációk. Ezt követően az azonnali kérdések több témában is Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezték a képviselők.



Fidesz: meddig fenyegetheti Brüsszel Magyarországot?


Hörcsik Richárd (Fidesz) azt mondta, hogy amikor a finnek átvették az unió elnökségét, akkor a tagországok jelentős része kérte őket, hogy a költségvetési javaslatban növeljék a kohézióra szánt forrásokat. Ehelyett azonban csökkentették a kohéziós alapot, ráadásul annak egy jelentős részét az Európába érkező migránsok integrációjára akarják átcsoportosítani - tette hozzá.

A képviselő azt kérdezte, meddig fenyegetheti még Magyarországot és a V4-eket Brüsszel.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára azt felelte, Magyarország úgy gondolja, hogy először a politikai prioritásokat kell meghatározni és azokhoz kell hozzárendelni a szükséges forrásokat. A finn elnökség mostani javaslatai az uniós költségvetés fő összegét olyan szintre szorítanák le és a források fő beavatkozási területek közötti felosztását olyan "részrehajló és méltánytalan módon képzelik el", ami joggal vált ki felháborodást - fogalmazott. A soros elnökség javaslata még vitalapnak is alkalmatlan - szögezte le.

A magyar kormány a tárgyalásokon továbbra is kiáll a tárgyalásokon a nemzeti és a közös európai értékek védelmében- szögezte le az államtitkár.

A képviselő a választ elfogadta.


Jobbik: elhalasztják a kötelező nyelvvizsga bevezetését?


Az utolsó hétfői interpelláció során Farkas Gergely (Jobbik) azt kérdezte, várható-e azon rendelet hatályba lépésének elhalasztása, ami 2020-tól kötelezően nyelvvizsgát ír elő a felsőoktatási felvételihez.

Amennyiben nem, akkor ezreket, akár tízezreket zárhatnak el a továbbtanulástól - jelentette ki a képviselő. Elengedhetetlen lett volna, hogy biztosítsák a kellő körülményeket, mielőtt ilyen követelményeket állítottak - hangsúlyozta.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta, hogy versenyképes tudást akarnak kínálni azok számára, akik a magyar egyetemeken szeretnének diplomát szerezni.

A kormány már 2014-ben nyilvánosságra hozta a 2020-as változásokat, az oktatásba azóta belépni szándékozók számára volt idő arra, hogy teljesítsék a feltételeket. Ugyanakkor a kormány meghallgatja a diákszervezeteket, a tanárok és a diákok véleményét az ügyben - tette hozzá.

A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament viszont megtette ezt 112 igennel, 35 nem és egy tartózkodás ellenében.


A Jobbik az egészségügy helyzetét rótta fel a kormányfőnek


Jakab Péter (Jobbik) az egészségügyi intézmények rossz állapotáról beszélt, arról, hogy ma Magyarországon 24 ezren halnak meg azért, mert nem kapják meg időben a szükséges kórházi ellátást. Úgy fogalmazott: "ahhoz, hogy az egészségügyet rendbe tegyék, annyi pénzre lenne szükség, mint amennyi évente önök ellopnak". Azt kérdezte, ki az, akinek Magyarországon ma fontosabb a pénz, mint az emberélet?

Orbán Viktor miniszterelnök úgy reagált: 724 milliárd forinttal fordítanak több forrást az egészségügyre mint 2010-ben. Ahhoz a kormányhoz képest költenek ennyivel többet, amelyikkel "önök most szövetségben vannak". Miközben a kormányt kritizálják, a náluk 724 milliárddal kevesebbet költőkkel pedig összeállnak, ez nem zavarja önöket - tette hozzá. Megjegyezte: már régen hallotta Jakab Pétertől, hogy mindig vannak rossz gondolatai, amikor megjelenik Gyurcsány Ferenc. Most már nincsenek, semmilyen akadálya nincs, hogy együttműködjenek - rögzítette a kormányfő.

Azt is mondta, sokáig gondolkodott arról, hogy a Jobbik politikai forrásvidéke hol található a magyar politikában és mindig óvatos volt azzal, hogy kisnyilasnak tekintse őket. Ugyanakkor mostantól mindenfajta fenntartás nélkül fogja őket kisnyilasnak nevezni, mert a kisnyilas onnan ismerszik meg, hogy ha az érdeke úgy kívánja, összeáll a kommunistákkal. Gratulálok - mondta Orbán Viktor.

Jakab Péter viszonválaszában azt mondta, a tízparancsolattal a legsúlyosabb betegségeket nem lehet megelőzni, de kormányprogramnak sokkal jobb lenne az, hogy "ne lopj, ne hazudj, ne ölj", mint az, hogy "folytatjuk", mert abba egy nemzet fog belepusztulni, a magyar ember pedig élni akar. Ezt üzenték meg szerinte az emberek október 13-án - közölte.

A politikus egy narancsos buktát és egy tízparancsolatot hozott a kormányfőnek, amit párttársával Szilágyi Györggyel a kormányfő asztalára tettek.

Orbán Viktor minderre reagálva "a magyar kisnyilasok frakciójának címezve" felolvasta a Pongrácz-család közleményét, ebben felszólították a Jobbikot, hogy ne vegyék többé a szájukra Pongrácz Gergely nevét, aki forog a sírjában a Jobbik árulása miatt. A Gyurcsány Ferenccel a parlament lépcsőjén esküdöző és nemzeti ünnepünkön Dobrev Klárával egy színpadra álló Jakab Péternek és pártjának nincs többé keresnivalója a Corvin-közben. Hajrá magyarok! - zárta felszólalását a kormányfő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!