OGY - Krónika 9. rész (kohéziós politika a régiók egyenlőségéért, napirend után)

Belföld, 2020.02.24

A Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezés támogatásáról szóló ötpárti határozati javaslat vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal fejezte be hétfői munkáját az Országgyűlés.



A Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezésről szóló javaslat


Az előterjesztők részéről Keresztes László Lóránt (LMP) a vitában - amelyen Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is jelen volt - elmondta: a hétből öt parlamenti frakció (Fidesz, KDNP, MSZP, LMP, Jobbik) képviselői által benyújtott határozati javaslat a nemzeti régiók támogatásáért - a Székely Nemzeti Tanács által - útjára indított európai polgári kezdeményezésről szól az indítvány, amely kimondja: az Országgyűlés kifejezi támogatását és üdvözli a kezdeményezést.

Egy olyan indítványról van szó, amellyel kapcsolatban sikerült félretenni a pártpolitikai hovatartozást - hangoztatta.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) fontosnak nevezte a javaslat körül létrejött nemzeti összhangot. Az európai polgári kezdeményezés célja a regionális identitás megmaradása, így például az, hogy Székelyföld maradjon meg székelynek - közölte.

Az Európai Unió ne csak a migránsok jogaival foglalkozzon, hanem az őshonos nemzeti közösségekével is - mondta.

Szintén az előterjesztők nevében Szászfalvi László (KDNP) azt mondta, a határozati javaslat konszenzusos elfogadása annak demonstrálása, hogy "rendkívül fontosnak tartjuk: az EU végre vegye napirendjére" ezt a témát, és az őshonos nemzeti közösségek tagjai ne legyenek másodrangú állampolgárok abban az országban, ahol élnek.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára örömét fejezte ki az ötpárti javaslat miatt, és jelezte, a kormány üdvözli a kezdeményezést, mert az a magyar-magyar együttélést segíti.

Balczó László arra kérte a kezdeményezést támogató pártokat, hogy tegyenek meg minél többet a Székely Nemzeti Tanács céljainak népszerűsítésére. Sajnálatosnak nevezte továbbá, hogy a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) nem csatlakozott a kezdeményezéshez és érzéketlenek a határon túli magyarok "sorskérdéseivel" szemben.

Varga László (MSZP) azt mondta, bízik abban, hogy a parlament a lehető legszélesebb támogatással fogadja el a javaslatot kedden.



Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően Keresztes László Lóránt (LMP) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerő kivándorlása rendkívül nehéz helyzetbe hozza a vidéki városokat. Frakciótársa, Ungár Péter a gyermekek otthongondozási díjával kapcsolatos "bürokratikus útvesztők" könnyítését sürgette.

Hajdu László (DK) szomorúnak nevezte, hogy az állami gondozott gyermekeknek el kell hagyniuk azt a fóti Károlyi-kastélyt, amelynek építése kétszáz éve kezdődött meg. A szintén DK-s Sebián-Petrovszki László arról beszélt, hogy Bayer Zsolt újságíró felesége, az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjeként a világpiaci ár alatt értékesíti a magyarországi vérplazmakészletet.

A Jobbik padsoraiból Rig Lajos (Jobbik) a mentősök munkahelyi körüményeinek javítását szorgalmazta, Lukács László György a pálinkafőzés általános iskolai oktatása ellen érvelt, Z. Kárpát Dániel pedig a családok terheinek csökkentését kezdeményezte.


Az ülést vezető Lezsák Sándor lezárta az ülésnapot. A parlament kedd reggel folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!