OGY - Krónika 9. rész (vízimadarak, magyar-román kapcsolatok)

Belföld, 2021.05.27

A vándorló vízimadarak védelméről, illetve a magyar-román államhatáron átvezető közúti kapcsolatokról szóló megállapodások vitáival folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön este.



Kormány: a természet védelme mindig is része volt a magyar nemzeti identitásnak


Az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodásban részes felek 8. ülésének 2021. október 5-9. között Budapesten való megrendezéséről szóló megállapodás kihirdetésének vitájában Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kijelentette, hogy a természet védelme, szakértő felhasználása, a mezőgazdaság fejlesztése mindig is része volt a magyar nemzeti identitásnak.

Mint mondta, idén páratlan lehetőség lesz arra, hogy azt a szakértelmet, tudást és innovációt, amit a magyar vadászati kultúra csaknem egy évezred alatt halmozott fel Magyarország, közelről mutathassa be a nagyvilágnak. Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás méltó fórumot nyújt a világ vadászati, vadgazdálkodási és természetvédelmi szakembereinek - közölte.

A kiállításnak a koronavírus-járvány árnyékában gazdaságélénkítő hatása is van - emelte ki az államtitkár. Hozzátette, a vadászati turizmus komoly fizetőerővel bíró iparág. Magyarország, a Kárpát-medence akkor marad élhető, ha az emberben több a felelősségérzet, mint az elvárás a természet felé - érvelt.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyalt megállapodáshoz Magyarország 2003-ban csatlakozott. A program közpolitikai javaslatokat tesz a kormányok és régiók számára, támogatja a környezeti tudomány terjesztését - hangsúlyozta.

A megállapodás megfogalmazza, hogy a vándorló vízimadarak a világ biológiai sokszínűségének fontos részét képzik - emelte ki. A javaslat alapján a szóban forgó konferencia hibrid formában is megtartható, amit egyes résztvevők online is követhetnek - tette hozzá.

Kálló Gergely (Jobbik) közölte, hogy a javasaltot támogatják, de azt kérdezte, hogy jön szóba annak kapcsán a vadászati kiállítás? A képviselő kijelentette, hogy a vadászati kiállításra tervezett 70 milliárd forintból nagyon sokat lehetne tenni az állatvédelemért.

Az állatvédelem kapcsán morbid idehozni a vadászati kiállítást - mondta.

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, lényeges, hogy Budapest fontos nemzetközi rendezvényeknek adjon otthont. Mesterséges és felesleges szembe állítani az állatvédelmi szigorításokat a vadászati kiállítással - szögezte le. Gurmai Zita (MSZP) azt mondta, hogy a törvényjavaslat csak látszólag szól a vízimadarak védelméről. A valóság az, hogy a kormány a legsúlyosabb válság közepén tízmilliárdokért rendez egy kiállítást, mert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek ez a mániája - fogalmazott.

A vadászati kiállítás programjában a természetvédelem csak afféle szépségtapasz - állította a politikus. Az MSZP nem a természetvédelmet támadja, hanem a kormány pazarlását - szögezte le.

Az általános vita lezárása után Schanda Tamás államtitkár reakcióként hangsúlyozta, a törvényjavaslat indoklása világosan és egyértelműen kimondja, hogy a konferencia része az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás rendezvénysorozatainak.

Az államtitkár visszautasította, hogy a világkiállítás hatvan-hetven milliárd forintba kerülne. A rendezvény összköltsége 17 milliárd forint - emelte ki, hozzátéve: a Hungexpo költségvetése 55 milliárd forint, de a baloldali politikusok összeadják ezt a két számot.


Nemzetközi megállapodás


A magyar-román államhatáron átvezető közúti kapcsolatokról szóló kormánymegállapodás módosításának kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a megállapodás értelmében két új állandó átkelő nyílik Elek és Ottlaka, illetve Dombegyház és Kisvarjas között.

Az államtitkár kiemelte, ezek a kulturális és családi kötelékek mellett a gazdasági-turisztikai kapcsolatos erősítését is szolgálják.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka a jószomszédi kapcsolat fenntartásának, a földrajzi elhelyezkedésünkben rejlő lehetőségek kihasználásának fontossága mellett kiemelte, hogy a határon áthaladó utak rövidülése nemcsak a szabadságjogok gyakorlását és a gazdasági növekedést, de a környezet védelmét is támogatja.

A javaslat elfogadásával nemzetpolitikai szempontokból is üdvös hatással segíthetünk magyar és román embereken - jelentette ki.

Balczó Zoltán (Jobbik) - frakciója támogatását jelezve - közölte, "ez egy magyar-magyar határátkelőnek is tekinthető", hiszen határon túli és anyaországi magyarokat köt össze.

Gurmai Zita (MSZP) úgy vélte, az ilyen témák túlnyomó többségéhez hasonlóan gyorsan és egyetértésben fogadják el a javaslatot, amely javítja a határok átjárhatóságát.

Keresztes László Lóránt (LMP) is frakciója támogatásáról biztosította az előterjesztést, majd a Barcs-Drávaszabolcs határszakaszon nyitandó átkelők témáját vetette fel.

A vita lezárása után Mosóczi László államtitkár elmondta: a kormány a közútfejlesztések során döntött a kérdésben és javasolta a horvát félnek újabb átkelő nyitását, de a világjárvány lassította az erről folyó egyeztetéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!