Pál Blanka a legjobb ápoló szakos diákok között – interjú a vásárhelyi tehetséggel

Belföld, 2022.11.09

Pál Blanka, mindössze 20 éves és már most Európa legjobb ápoló szakos diákjaként tartják számon.

Pál Blanka A hódmezővásárhelyi fiatal amellett, hogy szorgalmas és tudatos, nagyon célirányos is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a 2022-ben Franciaországban megrendezett Workdskills versenyen ötödik lett. A Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola végzős tanulójával beszélgettünk.

WR. : Mióta vonz téged az egészségügy?

P. B.: Általános iskolás korom óta vonz komolyabban az egészségügy, a család egyik közeli barátja ugyanis mentősként dolgozott, így kiskoromban volt szerencsém rajta keresztül megismerni ezt a hivatást és világot, amelyben ők élnek. Aztán amikor egy szilveszter éjjel az édesanyámmal benn jártunk a vásárhelyi mentőállomáson és láttam, hogy miként indulnak útnak szirénázva, kéklámpával a mentőautók, tudtam, hogy ezt akarom csinálni, emberi életeket akarok menteni.

WR. : Ezért választottad általános iskolai tanulmányaid befejezése után a Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola általános ápolói szakot?

P. B.: Így van, az első években több nyílt napon, majd kisebb versenyen vettem részt, aztán lassan, de biztosan növeltem a tétet, így jutottam el az országos versenyekig, ahol egyre jobb és jobb eredményeket értem el. 2020-ban leérettségiztem, ezt követően elkezdtem a kétéves szakápolói képzést, amely februárban ér majd véget. Azután szeretnék egyetemre menni, a végcél, hogy mentőorvos vagy mentőtiszt legyek.

WR. : A sikeres országos versenyeken való szereplés után egyértelmű volt, hogy részt veszel a Wordskills versenyen is?

P. B.: Igen, vonzott a kihívás. Bár nekem mindössze fél évem volt felkészülni azokkal ellentétben, akikkel szemben versenyeztem, ugyanis, mint megtudtam ők hosszú évek óta készültek erre a versenyre. Az első három hónapban az osztályfőnököm, Németh Zoltánné Torma Ida, és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai segítettek, itt zajlott ugyanis a gyakorlati felkészülés. A második három hónapot azonban Budapesten töltöttem, a Honvéd Kórházban, ahol egy korábbi magyar versenyző, Fehér Zsuzsanna készített fel. A feladatok alapját az előző versenyek feladatai képezték. Az iskolámnak és kiváló szaktanáraimnak köszönhetően értem el ezt a nagyszerű eredményt a versenyen. Azoknak a pályaválasztás előtt álló diákoknak, akik tehát az egészségügyi szakmában gondolkodnak, különösen ajánlom az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziumát.

WR. : Mennyire volt nehéz összeegyeztetni a felkészülést a tanulmányaiddal?

P. B.: Nem volt egyszerű, de szerencsére a tanáraim és a családom is rugalmas volt, mindenben segítettek és támogattak, így a feladatok és a tanulnivaló jó részét online megkaptam, azért, hogy a felkészülés zavartalan legyen.

WR. : A ráadás talán az volt, hogy mindez angolul zajlott, nem?

P. B.: A felkészülés és a verseny is, ami négy napon át tartott, ahogy mondod angolul zajlott. Voltak olyan szakkifejezések, amelyeket egyáltalán nem ismertem angolul és volt persze olyan, amivel tisztában voltam. A megmérettetésnek három fordulója volt, és azok, akik bizonyították, hogy nemcsak a saját nyelvükön ismerik jól a szakmát, hanem angolul is képesek ápolóként megállni a helyüket, versenybe szállhattak egymással. Tizenhat feladat volt, ebből tíz gyakorlati és hat elméleti, én igyekeztem minden feladatra úgy készülni, hogy legyen egyfajta plusz ismeretem is – ehhez nagyon sok, angol nyelvű videót néztem. Minden feladat elvégzésére 40 percünk volt, az esetek között akadt ambuláns, kórházi és sürgősségi is.

WR. : Ötödik helyen végeztél, ami egy remek eredmény, hiszen ezzel te lettél Európa legkiválóbb ápoló szakos diákja. Abba belegondoltál már, hogy mi lett volna ha?

P. B.: Természetesen, hiszen én is, mint mindenki más azért mentem oda, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. Amikor kiderült, hogy ötödik lettem, hálás voltam és büszke, hiszen tudtam, hogy az engem megelőzők között nincs más európai. Nem mellesleg egy kiválósági éremmel is gazdagabb lettem. Nagyon jól éreztem magam, sok-sok élményben volt részem és rengeteg új tapasztalatra tettem szert.

WR. : Milyen lehetőségek nyíltak meg előtted?

P. B.: Az elért eredménnyel kvalifikáltam magam a 2023-as Európa-bajnokságra, ugyanebben a versenyszámban, - ápolás és gondozás – viszont ezt a továbbtanulás miatt át kell gondolnom.

WR.: Mit szólt a család?

P. B.: Természetesen mindenki nagyon boldog és büszke.
(Webrádió)

Címkék

Pál Blanka
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!