Pénteken gyérítik Szegeden a szúnyogokat

Belföld, 2021.07.05

Ezen a héten 76 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat országszerte. A 14 érintett megyeközött ott van Csongrád-Csanád is.

Kémiai szúnyoggyérítés Nagykanizsán
Úgynevezett földi kémiai szúnyogirtást végez a héten az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a héten. Ez azt jelenti, hogy platós járművekről vagy az ULV-s eljárással juttatnak permetet a levegőbe, vagy az úgynevezett meleg ködös eljárással irtják a vérszívókat. Előbbit lakott települések közelében alkalmazzák inkább, utóbbit az erdős részeken – mondja Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az irtást végző szervezet szóvivője. Csongrád-Csanád megyében 15 települést érint a heti szúnyoggyérítés.
Július 7-én Eperjesen kezdődik a védekezés, majd 8-án folytatódik Bakson, Csanyteleken, Deszken, Mártélyon és Mindszenten. Az igazi csapást azonban 9-én, pénteken mérik a vérszívókra a
szakemberek, ugyanis ezen a napon jönnek a nagyobb települések néhány kisebb mellett.

Ekkor kerül sorra Szeged, Algyő, Csongrád, Ferencszállás, Klárafalva, Makó, Maroslele, Tiszasziget és Újszentiván. A megyében összesen 7570 hektárnyi területre terjed ki a gyérítés. Szeged esetében ez a szám 3000 hektár.

Mukics Dániel felhívja a figyelmet arra is, hogy mi magunk is tehetünk a szúnyoginvázió ellen, ugyanis nagyobb esőzések után a kertünkben, illetve a közvetlen környezetünkben mélyedésekben, hordókban, fóliaredőkben felgyülemlett vizet öntsük ki, mert így ide nem juttathatják el petéiket a vérszívók. A szóvivő azt is elmondta, hogy légi irtást akkor rendelnek el, ha az ÁNTSZ ezt jóváhagyja. Ez nagyban függ attól, hogy a szakemberek milyen csípésszámot mérnek az adott területeken. Ha egy óra alatt ez a szám eléri az 55-60-at, akkor indokolt újabb légi csapást mérni a vérszívókra.

Fotó: Illusztráció
(Webrádió)

Címkék

Szyúnyoggyérítés Csongrád-Csanád Megye
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!