Rétvári Bence: az új, szigorú idegenrendészeti törvény kedvezőbb helyzetet teremt a magyar munkavállalóknak

Belföld, 2024.03.14

A magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el, amely január elsején lépett hatályba és március elsejétől kell alkalmazni - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön közleményben, amelyet a tárca juttatott el az MTI-nek.

Míg 2010-ben 3,7 millióan dolgoztak Magyarországon, addig 2023-ban 4,7 millióan, miközben történelmi mélypontra süllyedt a regisztrált álláskeresők száma - írta az államtitkár.

Kiemelte: Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

Hozzátette: a kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket, a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. Az új idegenrendészeti törvény szigorítja a szabályokat, szűkebb korlátok közé szorítja a vendégmunkások számát. Minden munkahely elsősorban a magyarokat illeti meg - húzta alá.

A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható, harmadik országból érkező munkavállalók számát a kormány - szem előtt tartva a magyar munkahelyek védelmét - arról döntött, hogy 2024-ben is az elméleti maximumtól lényegesen alacsonyabb számban, 65 ezerben határozza meg a külföldieknek kiadható tartózkodási engedélyek számát. A harmadik országból érkezők munkavállalók aránya a foglalkoztatottak számához viszonyítva Magyarországon a legalacsonyabb a V4 országok közül - közölte.

Kitért arra, hogy a kormány a magyar munkaerő és a magyar munkahelyek megvédése érdekében létrehozott egy "negatív listát", amely meghatározza azokat a munkaköröket, amelyek esetében harmadik országbeli állampolgár nem foglalkoztatható. Ez alapján közel háromszáz foglalkozás esetében kizárják a vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel érkező, harmadik országbeli állampolgárokat.

Az intézkedésekből tehát jól látszik - emelte ki -, hogy a kormány minden kiskaput bezárt, a magyar munkaerő foglalkoztatását tekinti elsődleges feladatának, külföldiek alkalmazása csak akkor lehetséges, ha a magyar munkaerő már nem áll rendelkezésre.

Március 1-jén Európa legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere lépett életbe Magyarországon - hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve: a migrációs nyomás továbbra sem csitul Európában, ezért fokozott védelemre van szükség. "Migránsok vendégmunkásként sem érkezhetnek hazánkba. A magyar munkahelyek a magyaroké!" - emelte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!