Szakképzési kollégium épül Mórahalmon

Belföld, 2021.10.21

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával 150 férőhelyes szakképzési célokat szolgáló kollégium épül Mórahalmon, a 2,564 milliárd forintos beruházás alapkövét csütörtökön helyezték el.

Szakképzési kollégium épül Mórahalmon Az ünnepségen Palkovics László hangsúlyozta, Magyarország újraiparosodása megkezdődött, a folyamat egyik feltétele pedig a megfelelően képzett munkaerő.

A szakképzési rendszer három éve indult továbbfejlesztéséről szólva az innovációs és technológiai miniszter kifejtette, lényegesen megemelték a pedagógusok javadalmazását, megújulnak a szakképzőcentrumok épületei és eszközei, megalkották a szakképzési törvényt, amely révén érvényesülnek a munkaerőpiac igényei is. Létrehozták az ötéves technikumokat ahonnan a diákok érettségivel, szakmával távozhatnak vagy rögtön egyetemre is mehetnek.

A miniszter rámutatott, az első eredmények már látszanak, tavaly 10 százalékkal nőtt a szakképzést, technikumokat választók száma, ami immár második alkalommal meghaladta a gimnáziumba jelentkezőkét.

Hozztette: a kiváló magyar-szerb együttműködés eredménye, hogy a vajdasági diákok ugyanolyan feltételekkel tanulhatnak itt, mint a magyarországiak.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester úgy fogalmazott, a kollégium a térség, a határzóna meghatározó jelentőségű intézménye lesz, amely hozzájárul a gazdaság stabilizálásához, az elvándorlás csökkentéséhez a határ magyarországi és vajdasági oldalán egyaránt.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag alapján a tervek szerint jövő októberben nyíló kollégiumba a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulói nyerhetnek majd felvételt. Az iskola a 2018/2019-es tanévben nyitotta meg kapuit és tanulói létszáma felmenő rendszerben folyamatosan bővül. A kollégiumi ellátásban részesülők csaknem négyötöde vajdasági magyar diák. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a korábban felvetteken túl a következő években, évente harminc-negyven új tanuló elhelyezését kell a kisvárosban megoldani.

A háromszintes, 3448 négyzetméteres alapterületű kollégiumépület - amelynek kivitelezője a Bauszer Kft. - mellett multifunkciós rektorán borítású sportpályát alakítanak ki, az udvart pedig parkosítják.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Szakképzési kollégium épül Mórahalmon Szakképzési kollégium épül Mórahalmon Szakképzési kollégium épül Mórahalmon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!