Szalay-Bobrovniczky Kristóf: megújul a Magyar Honvédség kutató-mentő képessége

Belföld, 2024.03.21

Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában - jelentette be a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint azt mondta: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.

A miniszter emlékeztetett: a Magyar Honvédség (MH) már 1976 óta felel a légi kutató-mentő feladatokért az országban. Az alapvető cél azóta sem változott: segítséget nyújtani a bajba jutott légijárműveknek, valamint az utasoknak és személyzetüknek - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára elsődleges Magyarország és a magyar emberek biztonsága, ennek érdekében a Magyar Honvédség jelenleg az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli: az évekkel korábban megkezdett haderőfejlesztési programnak köszönhetően a MH alakulatai a legmodernebb eszközökkel gazdagodnak.

A fejlesztések sorában kiemelt szerepet kapott a légierő modernizálása, ezen belül a forgószárnyas képességek erősítése - tette hozzá a miniszter.

Kitért arra, hogy az Airbus H145-ösök mellett a csapat- és teherszállításra alkalmas Airbus H225M közepes többcélú helikopterek leszállítása is folyamatban van.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a típusváltás növeli a Magyar Honvédség kutatás-mentési képességeit, megjegyezve, a helikopter-vezetőknek és a fedélzeti kezelőszemélyzetnek is új készségeket kellett elsajátítaniuk ahhoz, hogy a legújabb technológia segítségével hatékonyan hajthassák végre a mentési feladatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!