Szerdától indul a fizetős parkolás az Árkádban, van más alternatíva is

Belföld, 2023.10.17

Szerda reggeltől fizetős lesz a parkolás az Árkád Szegedben, így gyakorlatilag megszűnik az utolsó hely is, ahol ingyen lehetett parkoltatni az autót egy belvárosi kiruccanás vagy éppen munkaidő erejéig.

Árkád Szeged
Amint arról korábban portálunkon már beszámoltunk, szerda reggel megváltozik a parkolási rend az Árkád Szegedben, a bevásárlóközpontban október 18-tól már fizetni kell a parkolásért. A parkolóház behajtóit 7.45-kor nyitják meg és élesítik a rendszert, amelyet az eredeti elképzelés szerint szeptember elsején terveztek beindítani, de a kivitelezés, valamint a sorompók, illetve fizető automaták beszerzése és beüzemelése késedelembe esett, így mintegy 1,5 hónappal eltolódott a bevezetése. A fizető automatákat már korábban kihelyezték, amelynek egy része csak bankkártyás, míg a másik része bankkártyás és készpénzes fizetési lehetőséggel is várja a személygépjárművel érkezőket. 

A díjszabások az alábbiak szerint alakulnak:

Hétfőtől-péntekig: 

1. óra: ingyenes 
2. óra: 200 Ft
3. óra: 400 Ft
minden további óra 400 Ft

Szombattól-vasárnapig:

1. óra: ingyenes
2. óra: ingyenes
3. óra: 200 Ft
4. óra: 400 Ft
minden további óra 400 Ft

A rendszer rendszámfelismeréssel működik, így behajtáskor az autósoknak általában jegyet sem kell húznia, a rendszám leolvasása után a sorompó automatikus kinyílik, fizetni pedig távozáskor, a rendszám begépelésével lehet majd. Abban az esetben azonban, ha a rendszer nem ismeri fel a rendszámot, akkor befelé is jegyet kell majd húzni. 

A fenti díjtétel táblázat szerint annak aki munkaidő alatt, azaz legalább 8 órát parkoltatná fedett helyen a gépkocsiját hétköznap legalább 2600, de ráhagyással inkább 3000 forintot kell majd fizetnie naponta. 

Vannak azonban más alternatívák is, amelyek közül most kiemelünk néhányat. 

A belvárosban mindenhol fizetős a parkolás, amelynek a díja zöld zónában 600 forint óránként, napijegy azonban csak sárga, kék, illetve lila zónákra váltható. A közterületi parkolásért hétköznap 8 és 18 óra között kell fizetni. 

Magánszemélynek az éves kombinált, azaz minden zónára érvényes bérlet ára jelenleg 176.000 Ft, amely havonta 14.666 Ft kiadást jelent. 

A mostanihoz képest bizonyosan sokkal népszerűbb lesz a Tisza Lajos körút 93. szám alatt található Tisza Parkolóház, amely fedett helyet biztosít a gépkocsiknak és ahol 500 Ft óránként a parkolás, amely 8 órás munkaidőt tekintve 4000 forint naponta de inkább 4250, tekintve, hogy minden megkezdett 30 perc után 250 Ft fizetendő. A parkolóház 7 és 19 óra között vehető igénybe minden nap.

Talán kevesen tudják, de Szegeden a Liliom utcában is van egy magánparkoló fizetős szolgáltatással, amelynek díjszabása 400 forint óránként és amelynek hátránya, hogy csak hétköznap és csak fél 8-tól 16 óráig tart nyitva. A mintegy tucatnyi parkolóhely nem fedett. Tehát egy napi parkolás 3200 Ft körüli összeget jelent.

Szintén kevésbé ismert, de a Dáni utca 5. szám alatt is található egy bérletes magánparkoló, amelynek díjszabása egyelőre 11.000 forint havonta. Ez a parkolóhely szintén nem fedett, viszont a legolcsóbb, ugyanakkor rossz hír az, hogy tudomásunk szerint várólistás, tehát közel teltházzal üzemel, itt mintegy 2 tucat parkolóhely található. 

(Webrádió)

Címkék

Fizetős parkolás Árkád Szeged

Galériánk

Árkád Szeged Árkád Szeged Árkád Szeged Árkád Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!