Teljes körű kompenzációt kérnek a kormánytól a nagyvárosok polgármesterei

Belföld, 2021.02.19

Nyolc megyei jogú város vezetője írta alá azt a sajtóközleményt, melyben teljes körűkompenzációt követelnek a járvány miatti korlátozások okozta veszteségek miatt.

Szegedi városháza Az ellenzéki vezetésű városokat (köztük Szegedet is) különösen érzékenyen érintették a kormányzati intézkedések.

Pénteken Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a megyei jogú városok polgármestereivel találkozik, hogy a kormányzati kompenzációról egyeztessen velük. Az ellenzéki vezetésű nagyvárosok sajtóközleménye egyértelművé teszi, hogy az anyagi veszteségek teljes mértékű megtérítése a céljuk, ugyanis a közszolgáltatások működtetése kerül veszélybe enélkül.

A nyilatkozatot aláírta Botka László szegedi polgármester is, aki várhatóan szintén ott lesz a találkozón. Szeged idei költségvetésében körülbelül 7 milliárd forintos lyuk tátong többek között azért, mert erősen visszaesett a helyi tömegközlekedés forgalma, a helyi iparűzési adó jelentős részét elengedte a kormány, és mert az ingyenes parkolás országos bevezetése miatt igen komoly veszteségeket volt kénytelen elszenvedni a Szegedi Közlekedési Kft.

Mint azt korábban megírtuk, a cég bérlet- és jegyértékesítése 25-30 százalékkal esett vissza, az ingyenes parkolás pedig az anyagi veszteségen kívül azzal a következménnyel járt, hogy alig találni legális parkolóhelyet a város központjában. Megközelítőleg 1 milliárd forint veszteség érte tavaly a Szegedi Közlekedési Kft-t a koronavírus-járvány miatti intézkedések miatt tavaly, és az intézkedések, melyek ekkora veszteséget okoztak, az idei év első két hónapjában is érvényben maradtak.

De más önkormányzati cégek is rengeteg gonddal küzdenek. Hónapok óta nincsenek vetítések a Belvárosi Moziban, nincsenek rendezvények az Ifjúsági Házban, és mivel a vendéglátás és turizmus is teljesen leállt, a Partfürdő sem tud bevételt termelni. Az uszodák, fürdők sportlétesítmények zárva tartanak, tehát a Szegedi Sport és Fürdők Kft. sincs túl jó anyagi helyzetben. A kormány eddig nem igazán akarta kompenzálni az önkormányzatokat ért veszteségeket, de talán némi eredményt érhetnek el a nagyvárosok a Gulyás Gergellyel folytatott megbeszélésen.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!