Teltházas koncertek, bensőséges pillanatok a Wagner Udvarban

Belföld, 2022.08.23

Teltházas koncertek, sikeres tárlat, elégedett látogatók és kiemelt média érdeklődés kísérte a Wagner Udvar idei nyári programját.

SZÖG-ART-Wagner-Udvar
A Szegedért Alapítvány hagyományos programsorozataként szobrok és muzsikusok költöztek a Wagner Udvar árnyas fái alá ezen a nyáron. A 30 éves SZÖG-ART Művészeti Egyesület TÉRSZÖGEK című kiállítása nyitotta sort. A hangulatos belvárosi udvar méltó helyszínt adott tizenegy szegedi képzőművész 22 alkotásának. A tárlat megnyitóján Wehner Tibor művészettörténész így fogalmazott: „… a sablonok, a megszokott megoldások elvetése ugyanúgy jellemző, mint a szélsőségek kerülése. És minden mű szilárd, maradandó anyagba foglalt, az állandóságot manifesztáló, az idő múlásával dacoló, modern szemléletű kompozíció. ” A szegedi szobrászok műveit két hónap alatt több ezren tekintették meg,
turisták és szegediek egyaránt. A kiállítás vendégkönyvében közel 100 bejegyzés olvasható. Szinte mindenki kiemelte, hogy a szobrok és a mediterrán hangulatú udvar harmóniája különleges élményt jelentett.

A Wagner Udvar miliője inspirálta a szervezőket, amikor a képzőművészet mellé a muzsikát is vendégségbe hívták. A koncertek sorát az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar együttese nyitotta. Ők az ütőhangszerek világába kalauzolták a közönséget, elsősorban gyereket. A bátrabbak a hangszereket kézbe is vehették és megszólaltathatták a koncert végén. Ez még
különlegesebbé tette számukra a koncertélményt.

Az idén 30 éves Kosztándi Vonósnégyes ismert művekkel, többek között a bécsi klasszikusok, Haydn, Mozart és Beethoven darabjaival varázsolta el a közönséget. Szilágyi Annamária színművésznő pedig versekkel és prózai részletekkel színesítette a zenei élményt. A Szegedért Alapítvány programsorozatát az SZTE Bartók Béla Művészeti Karon oktató Bozóki Andrea és Pavlovits Dávid tanítványai – Krizsány Csenge, Horváth Bálint, Kollár Martin gitárkoncertje zárta a Wagner Udvarban. A közönség lelkesen fogadta a zenei pályájuk elején járó fiatal művészek műsorát, vélhetőleg gyakran látjuk még őket Szeged koncertszínpadain.

A Szegedért Alapítvány Wagner Udvarban megrendezett programjait ebben az évben is díjmentesen látogathatta bárki, a szoborkiállítás és a koncertek ezúttal is kedvelt és kihagyhatatlan részévé váltak Szeged nyüzsgő nyári kulturális életének. A programok sikerét mutatja az is, hogy mind a helyi, mind az országos sajtó több alkalommal olvasható, hallgatható és nézhető formában is beszámolt a rendezvényekről.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!