Új, biotechnológiai épületszárnnyal bővül az ELTE

Belföld, 2019.05.23

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi kampusza - állami beruházással - egy sokfunkciós, biotechnológia fókuszú épületszárnnyal bővülhet - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A modern létesítményben többek között egy nemzetközi akkreditációkkal rendelkező molekulárisbiomarker-laboratóriumot alakítanak ki.

A labor legfontosabb feladata, hogy szolgáltatást nyújtsanak a személyre szabott terápiáknál; olyan mérésekkel és klinikai vizsgálatokkal segítsék az ipari partnereket, amelyekre most is igény lenne, de ezeket a méréseket legtöbbször külföldön végeztetik el - idézi a közlemény Kacskovics Imre egyetemi tanárt, az ELTE Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projektvezetőjét.

Az épületben többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös biotechnológiai mesterképzésének oktatási egységei, a kampuszról mindeddig hiányzó, a 21. század igényeinek megfelelő hallgatói közösségi tér, nemzetközi tanulmányi központ, valamint étterem és konyha is helyet kap.

Kitértek arra is, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közel 2,5 milliárd forinttal támogatja a 2017-ben indult, egyedülálló biotechnológiai projektet, amelynek hosszú távú fenntarthatóságát az új épület is biztosítja. A FIEK pályázat keretében összesen 450 millió forintot fordíthat a beruházásra, emellett a 2019. évi költségvetésben hozzávetőleg 500 millió forint, a 2020. éviben pedig több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kap az ELTE és a kivitelező a beruházás előkészítésére és lebonyolítására.

Az új épületszárny engedélyezési és kiviteli tervdokumentációjának kidolgozása folyamatban van, várhatóan az idei év végéig elkészül, így a kivitelezési munkálatok megkezdése legkorábban 2020 nyarára várható - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!