Új részleget avattak a Vadaskert kórházban

Belföld, 2022.06.14

Új részleg jött létre a budapesti Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancián, amely a 12 év alatti, mentális és pszichés problémákkal küzdő gyerekeknek nyújt segítséget - jelentették be a kórházban tartott sajtótájékoztatón kedden.

Tárnok Zsanett, a kórházat működtető Vadaskert Alapítvány igazgatója közölte, a koronavírus-járvány miatt döntöttek a részleg kialakításáról, a pandémia idején ugyanis megnőtt a szorongással, hangulatzavarokkal, önsértéssel küzdő gyerekek száma.

A probléma ugyan elsősorban a 10-12 év felettieket érinti, de a 12 év alattiaknak is szerettek volna koncentráltabban segíteni, ezért döntöttek fél évvel ezelőtt az átalakítást mellett - mondta el az igazgató.

Kiemelte, az új részlegnek köszönhetően sokkal hamarabb, korszerűbben tudják diagnosztizálni a fejlődési zavarokat, az autizmust, az ADHD-t, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavart.

Baji Ildikó, a Vadaskert kórház igazgatója kiemelte, hogy az országban egyedülállóan kifejezetten gyermekpszichiátriai ellátást nyújtó kórház 30 éves fennállása alatt nem történt ilyen volumenű átalakítás.

Kialakítottak új betegszobákat, családi szobákat, speciális orvosi, pszichológus- és gyógypedagógiai szobát, valamint létrehoztak olyan szociális teret, ahol a gyerekek nemcsak jól érezhetik magukat, hanem a szakembereknek is lehetőségük van diagnosztikus értékű megfigyelésekre - ismertette.

Hozzátette, az új részlegben a legmodernebb, legkorszerűbb eljárásokkal végezhetik munkájukat, és a szakemberek képzésében is nagy segítséget nyújt az egység modern felszerelése.

Mátyás-Péter Anna részlegvezető főorvos arról beszélt, hogy a szülők általában akkor fordulnak hozzájuk, ha észreveszik, hogy a gyerekük elmarad a fejlődésben, vagy valamilyen viselkedési probléma - agresszió, érzelmi kitörés - jelenik meg nála.

A diagnózis a szülőben sokszor szorongást okoz, mert fél a stigmatizációtól, pedig a korai diagnózis fontos útmutató, hogy minél korábban és minél specifikusabban kezdődjön a fejlesztés - hangsúlyozta a főorvos.

Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, a Vadaskert Alapítvány jótékonysági nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők ne féljenek segítséget kérni, ha a gyereküknek problémája van, ne gondolják, hogy ez szégyen vagy majd magától elmúlik.

Németh Balázs, a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az ország legnagobb gépjárműimportőreként fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás, és amikor egy jó ügy mellé állnak, azoknak is szeretnének üzenni, akik szintén tudnának segíteni.

Az új részleg felújításához tízmillió forinttal járultak hozzá - közölte az igazgató.

Elmondta azt is, hogy a Covid-járvány idején 27 autóval segítették az orvosok közlekedését, az orosz-ukrán háború kitörése óta pedig 16 tonna élelmiszert és higiéniai terméket juttattak el a rászorulóknak az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül.

A Vadaskert Alapítvány legfontosabb célja, hogy segítséget nyújtson pszichés betegségekkel küzdő gyerekeknek és családjaiknak. Feladata az 1989 óta működő Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia fenntartása, működtetése és fejlesztése. Hosszú távú célja, hogy a sérült gyerekek orvosi, pedagógiai-iskolai, oktatási és szociális problémáit egy intézményen belül próbálja megoldani, szoros szakmai integrációval.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!