Ukrajnai háború - Gulyás: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség (3. rész)

Belföld, 2022.11.16

    A személyi jövedelemadó-mentesség kiterjesztéséről Gulyás Gergely azt közölte, pontosan előkészített és kidolgozott tervek állnak rendelkezésre, tudható, "milyen demográfiai döntés mibe kerül a költségvetésnek", december elején, a jövő évi energiaár-prognózis ismeretében tudható, mit tud jövőre vállalni a büdzsé, mit nem.

Minden családtámogatással kapcsolatos döntés december elején fog megszületni - fogalmazott Gulyás Gergely. Jelezte, "a családtámogatáson sem kívánunk spórolni", az ideinél kevesebbet nem költenek e célra 2023-ban.

Arra a felvetésre, mikor utazik magyar a kabinet valamely tagja vagy a kormánypártok képviselője Ukrajnába, Gulyás Gergely azt közölte, tud látogatási tervről, de arról biztonsági okokból nem nyilatkozik. Hozzátette: minden más állam is utólag kommunikál ilyenről.

Arról, miért öt nappal később jelentették be Palkovics László miniszteri lemondását, Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, egyidejűleg jelentették be az új minisztert és a hatásköri átalakítást. Hangsúlyozta, a következő egy-másfél év, de akár a ciklus legfontosabb kérdése az energetika, ezért ezt kifejező strukturális változtatást hajtottak végre.

Az újonnan létrejövő energetikai minisztérium mindazon feladatokat átveszi az energiahivataltól, amelyre a 2019-es uniós irányelv lehetőséget ad, vagyis a mintegy hatvan feladatból ötvenet. A legfontosabb feladat, vagyis az ármegállapítás azonban a hivatalnál marad - ismertette.

A kormányzat örömmel veszi, ha Vitézy Dávid a későbbiekben is segíti a munkáját, a közlekedési államtitkár azonban maga döntött a távozásáról, amelyet tiszteletben kell tartani - fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve: az államtitkár által elindított jó terveket az utódtárca minden bizonnyal tovább viszi, például az egységes jegyrendszer ötletét.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt közölte, az ukrajnai háború kitörése óta 984 ezer 591 ember érkezett menekültként a szomszédos államból, a legutóbbi egyhetes bontásban nem látszik emelkedés.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva jelezte: felmerült, hogy rezsitámogatást adjanak az idegenforgalom szereplőinek, de úgy ítélték meg, hogy többet és hatékonyabban segítenek, ha a nettó bevétel négy százalékát megtarthatják ezek a vállalkozások. Ez a megoldás a miniszter közlése szerint hatékonyabb, gyorsabb és nem igényel pénzmozgást sem, szemben azzal, hogy beszedik és újraosztják a forrásokat.

Maróth Gáspár, a honvédelmi tárca védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárának távozásáról szólva jelezte: ismeretei szerint ahhoz nem egyetlen ügy vezetett, hanem a szakminiszter úgy értékelte, "a közös munka nem kellően hatékony ahhoz, hogy ez továbbra is ebben a formában fennmaradjon".

Januárban lesz nyugdíjemelés, a szándékaink szerint jelentős mértékű - közölte a miniszter arra a kérdésre, hozzányúlnak-e még idén az ellátáshoz. Látszik az a szándék a kormányon, hogy a nyugdíjasokat, amennyire lehet, meg tudjuk óvni mindazoktól a negatív következményektől, amiket egy magas infláció jelent; ez talán jobban is sikerült az idei évben és az elmúlt években is, mint bármelyik más kormánynak - tette hozzá. Jelezte, mindezzel "nem állunk rosszul egy európai összehasonlításban".

Az infláció egyértelműen rossz a költségvetésnek, mivel annak emelkedése jórészt az energiaárak növekedéséhez köthető. Az energiaárakat pedig nagyban az állam fizeti, ezért az áfabevétel-növekedés meg sem közelíti a kiadásnövekedést - hangsúlyozta a miniszter.

Nem változott a kormány álláspontja a Vodafone felvásárlásával kapcsolatban - válaszolta egy kérdésre a miniszter, hozzátéve: folyamatban van a cég átvilágítása, amely után véglegesítik az árat a felek. Mindez még hónapokig tarthat - közölte.

A miniszter azt hangoztatta, hogy ha egy újságíró Nyugat-Európában nem rosszakat ír Magyarországról, akkor hosszú távon nem maradhat a szakmában. Kijelentette, hogy a magyar kormánynak nincs lehetősége médiatartalmakat befolyásolni. Magyarországon sajtószabadság van, a kabinet egyetlen újságírót sem befolyásol. Ez eltér sok nyugat-európai állam gyakorlatától - mondta.

A kóservágás nem tiltható be és nem korlátozható, mert a vallásszabadság része - jelentette ki Gulyás Gergely.

Egy másik kérdésre felelve a tárcavezető arról beszélt, hogy szolidárisak Ukrajnával, amely egy megtámadott ország. Ugyanakkor megjegyezte: ettől függetlenül az a bánásmód, amelyet az elmúlt években a saját területén a nemzeti kisebbségeivel szemben megengedett Ukrajna, a legrosszabb európai példa, amely durván sérti az emberi jogokat, a nemzetközi egyezményeket.

A migrációs válsággal összefüggésben Gulyás Gergely azt mondta, hogy fontos téma, amelyről tárgyalni kell Európában. Viszont úgy vélekedett, hogy 2015 óta jó közös uniós megoldás nem volt: kizárólag tagállami gyakorlatok voltak megfelelőek. Példaként említette a déli határ védelmét Magyarországon.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!