Vádat emeltek Szabó Bálint ellen

Belföld, 2021.04.08

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselővelszemben, aki tavaly márciusban közösségi oldalán hívta fel olvasóit a szegedi tömegközlekedés megbénítására.

Dr. Szabó Bálint A járási ügyészség közleményéből az is kiderül, hogy a vádlottat közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettével vádolják.

Több mint egy évvel az esemény után döntött az ügyészség a vádemelésről. Mint ismert, 2020. március 16-án Szabó Bálint a közösségi oldalán több posztot tett közzé, melyekben a járványhelyzetben megkérdőjelezte a szegedi tömegközlekedés biztonságosságát. Ezt követően egy felhívást intézett az olvasóihoz, hogy „Állítsuk le a tömegközlekedést Szegeden” címmel, illetve posztot is tett közzé azzal a tartalommal, hogy a célja határozatlan időre a veszélyhelyzet miatt a tömegközlekedés azonnali hatállyal történő felfüggesztése.

Március 18-án aztán cselekvésre szánta el magát a képviselő, ugyanis egy személygépkocsival a Tisza Lajos krt. és Kossuth L. sgt. kereszteződésében (Anna kút) a villamossíneken megállt, akadályozva így 5 villamosjárat közlekedését is. A vádlott ezt követően az autóból kiszállt és a maszkban, bőrkesztyűt viselve azt közölte a helyszínre érkező rendőrökkel, hogy azért áll ott az autóval, mert az nem indul. A rendőrök segíteni akartak, mire Szabó közölte, hogy a koronavírus a közösségi közlekedésben terjed a legjobban, és ő erre akarja felhívni a figyelmet.

A rendőrök a vádlottat többször is eredménytelenül szólították fel, hogy az autóval a kereszteződést hagyja el, mert ezzel nemcsak a tömegközlekedést, hanem a közúti járműforgalmat is akadályozza. Mivel a vádlott a felszólításoknak nem tett eleget és többször is megpróbálta magát a rendőri intézkedés alól kivonni, a rendőrök délután 15 órakor intézkedtek ellene.

A vádirat szerint Szabó Bálint több villamosvonal 19 járművének 64 menetét blokkolta, és a nyári szüneti menetrend ellenére is több, mint 3500 utas közlekedését akadályozta meg mintegy 108 perces időtartamban. A vádlott által létesített forgalmi akadály miatt csak az érintett útkereszteződés négy ágán 11 villamos várakozott. A forgalmi akadály végül azzal szűnt meg, hogy a vádlott egy ismerőse a gépkocsiba beülve a helyszínről elhajtott, míg a normál menetrendi közlekedés 16 órára állt helyre. A Szegedi Közlekedési Kft-nek 580 ezer forintos kára keletkezett.

A járási ügyészség a vádlottat közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettével vádolja. Vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt. Szabó egyébként egyik márciusi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a város vezetése komoly hibákat követett el a járvány elleni védekezésben, és utólag is igazolva látja egy évvel korábbi demonstrációját, ugyanis a közösségi közlekedésben terjed leginkább a vírus.
(Webrádió)

Címkék

Dr. Szabó Bálint
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!