A bírálatokat követően Fife tanácsa elrendelte egy boszorkányt ábrázoló falfestmény eltávolítását

Bulvár, 2023.06.09

Eltávolítják egy ismert street art művész falfestményét egy skóciai halászfalu egyik kocsmájáról, mert többen panaszkodtak, hogy az alkotás sértő módon ábrázolja a boszorkányságért egykor üldözött nőket - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása pénteken.

A fenyegető boszorkányt ábrázoló freskó, amely a járókelők felé nyújtja szálkás ujjait, a 19. századi, műemlék státusú Larachmhor Tavern falát fedi a fife-i Pittenweemben.

A fife-i tanács a múlt héten egyhangúlag támogatta a festmény eltávolítását. Az alkotást tavaly halloweenre megrendelő kocsmatulajdonosnak három hónapja van, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

Az ügyben illetékes bizottság úgy ítélte meg, hogy a Bobby McNamara néven is ismert Rogue One alkotása nem illeszkedik Pittenweem kikötőjének történelmi hangulatához. Rogue One Glasgow street art szcénájának ismert szereplője.

A művész szerint a munkáját az Óz, a nagy varázsló és a "klasszikus" Disney-boszorkányok ihlették. "Tudom, hogy ez egy furcsa kis falu, és ez egy erős falfestmény" - mondta az alkotó - "de én magam is utánajártam az ott meggyilkolt nők történetének, és azt akartam, hogy az emberek beszélgetni kezdjenek erről".

Skóciában többen követelnek igazságot a reformáció utáni időszakban boszorkányság miatt üldözött emberek ezreinek egy jelenleg zajló társadalmi vita keretében. Nicola Sturgeon előző miniszterelnök tavaly a nemzetközi nőnapon hivatalosan bocsánatot kért amiatt, hogy rengeteg embert kínoztak meg és végeztek ki az 1563-as boszorkánytörvény alapján.

Egy, a faluban felnőtt tanácsos kiemelte: Pittenween soha nem zárkózott el sötét múltjától, de a lakosok szerint ízléstelenség sztereotip mesebeli boszorkányként ábrázolni egy 18. századi falubelit egy falfestményen. Az eltelt három évszázad ellenére a településen még élnek olyan családok, akik családfájukat vissza tudják vezetni az állítólagos "boszorkányokig".

Egy az üggyel foglalkozó szervezet tudomása szerint a 16. és 17. századi nagy boszorkányüldözések idején körülbelül 350 embert vádoltak meg boszorkánysággal Fife-ban, közülük huszonnyolcat Pittenweemben. A leghíresebb közülük Janet Cornfoot volt, akinek sikerült megszöknie, de később elfogták és visszahurcolták Pittenweembe, ahol a tömeg meglincselte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!