A “nagy fehérrel” úszna egy szegedi biológus - Közös összefogással segíthetünk célja elérésében!

Bulvár, 2019.04.19

Gyerekkori álmát szeretné megvalósítani Mucsi Dávid, egy fiatal szegedi biológus, akinek a leghőbb vágya az, hogy a nagy fehér cápával úszhasson együtt természetes élőhelyén.

Mucsi Dávid Az SZTE korábbi hallgatója nem csak passzióból, hanem tudományos szempontból is vizsgálná a “nagy fehért” (Carcharodon carcharias). A “cápa” szó hallatán a legtöbb embernek egy rideg, vérszomjas, vérengző fenevad jut az eszébe, amely az óceánokban él és minden élőlényt, köztük az embert is prédájának tekinti. Természetesen ez köszönőviszonyban sincs a valósággal, amelyet a filmipar és a bulvár világ generált leginkább a nagy fehér körül. Mucsi Dávid szerint az, hogy a cápát vonzza az emberi vér vagy, hogy kilométerekről is megérzik a vér “szagát” csak pontosítással helyesek. A cápát valóban vonzza a vér, de leginkább a halaké, hiszen az emberit nem is ismerik, amelynek más a fehérje összetétele. A vér “szagot” is csak akkor ismerik fel, ha az áramlat az állat irányába viszi a molekulákat. Ugyanakkor tény, hogy nagyon kis koncentrációjú vér is kiválthatja a szagingert.  

A cápák nagyon sikeres ragadozók, amelyet mi sem bizonyít jobban, minthogy már 400 millió éve élnek a földön. A cápák esetében ősi taxonómiai csoportról beszélhetünk, amelyek a porcos halak közé tartoznak, akár csak a ráják és a tömörfejűek. Mivel rendkívül régóta róják a föld óceánjait, volt idejük alkalmazkodni a környezetükhöz, amely rendkívül fejlett érzékszerveikben és gyors regenerációban mutatkozik meg. Pikkelyformáik fajra jellemzőek és az evolúció során úgy fejlődtek, hogy minél áramvonalasabb legyen, ezáltal minél gyorsabban tudjon úszni. A fiatal biológus szerint tapintásuk érdes, leginkább a durva dörzspapírhoz hasonlítható. A leggyorsabb cápa a makócápa, amely 80-90 km/h-ás sebességgel is úszhat a vízben, a nagy fehér jóval lassabb, "csak" 45-50 km/h-ás maximális sebességre képes. A hírhedt és félelmetes cápa fogak pikkely eredetűek csak éppen módosultak. Egy állatnak egyszerre több száz foga is lehet és ezt futószalagszerűen cseréli, úgynevezett revolverfogazattal rendelkeznek.  

Sokan primitív állatként tekintenek a cápákra csak azért, mert halak és mert félelmetes ragadozók. Ugyanakkor csak úgy, mint a kutyák, a fókák vagy éppen a madarak, a cápák is taníthatóak. Fejlett kognitív képességgel rendelkeznek, amely elsősorban a bentikus, vagyis az aljzaton élő fajokra igaz. Mucsi Dávid cápaetológiával foglalkozik, melynek keretében egyik legfőbb célja az, hogy megmutassa az embereknek, hogy sokakban téves kép él ezekről a csodálatos állatokról. Dávid minél több emberrel szeretné megszerettetni a cápákat, mint mondja nem kell félni tőlük, hiszen nem veszélyesebbek egy szúnyognál, amely akár halálos fertőzéseket is terjeszthet. Mint ahogy a szúnyogot is, a cápákat is körültekintően, tiszteletben tartva kell kezelni - vallja.  



A fiatal cápakutató jelenleg egyedüli magyarként vesz részt egy világszintű versenyen, amelynek a fődíja egy hétig tartó fehér cápás merülés. Dávid a kristálytiszta vízben szeretné tanulmányozni ezeket a nagyszerű állatokat és ehhez kéri az Önök segítségét, kérjük szavazzanak a szegedi biológusra az alábbi linken, hogy egy életre szóló élménnyel és tudással legyen gazdagabb.

A verseny április 22-ig tart, az alábbi linkre kattintva lehet Dávidra szavazni:



  • 5 dolog amit biztosan nem tudtál a cápákról:

1. Ha cápával találkozunk a víz alatt, érdemes egy helyben maradni, hiszen ha menekülőre fogjuk, könnyen prédának nézhet. A legrosszabbat akkor tesszük ha a víz felszínén elkezdünk csapkodni, mert akkor szinte biztos, hogy a vacsorájaként végezzük.

2. Kínában az esküvőkön sajnos előszeretettel fogyasztanak cápauszony levest, részben ennek is köszönhető, hogy számuk drasztikusan lecsökkent. Jelenleg minden cápafaj védett.  

3. Az elmúlt 60 évben az ember az ismert cápák csaknem 95%-át kiirtotta.

4. Nem minden cápa ragadozó, a cetcápa például apró planktont fogyaszt, mint a kék bálna.

5. A nagy fehér cápa harapása elérheti a 18.000 Newton erőt is, amely duplája a legerősebb aligátor harapásának

(Webrádió)

Címkék

Nagy fehér cápa Mucsi Dávid
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!