Átadták a Brillante-2023 Nemzetközi Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon

Bulvár, 2023.05.27

Átadták a Brillante-2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

2023 legeredményesebb bérfőzdéje a felsőzsolcai Mámor Pálinkaház lett. A legeredményesebb bérfőzető a tavalyi díját megismételve Guba Krisztián lett; a legeredményesebb magánfőző díját pedig az Ádám és Éva nevű pályázó érdemelte ki.

A legjobb magánfőzött párlat Székely Tamás Meteor meggypárlata lett; aki kiérdemelte az Év meggypálinkája/párlata címet is, mivel idén az év gyümölcse a meggy volt.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde a kosdi Lunczer Pálinkaház lett; a 2023 legjobb kereskedelmi pálinkája címet pedig a Sáppusztai Pálinkafőzde piros vilmoskörte pálinkája érdemelte ki a szakmai zsűri döntése alapján - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdettek, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki.

A versenyre idén rekordszámú nevezés, 1178 minta érkezett, ami jelentősen túlszárnyalta a tavalyi 990-et. Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból mintegy 130, bérfőzetett párlatból csaknem 290, míg magánfőzött párlatból 758 mintát küldtek be a megmérettetésre. Magyarországról 1028 minta, Romániából 89, Szlovákiából 48, Szerbiából 6 párlat, míg Horvátországból 6 minta érkezett.

A legtöbb párlat idén ismét szőlőből és szőlő eredetű termékekből érkezett, szám szerint 257, amelyet az alma követ 251 mintával. Az év gyümölcséből, a meggyből 106 minta érkezett.

A rangos szakmai zsűri az illatot, ízlelést, harmóniát vizsgálta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!