Elárverezés helyett visszakerül Dél-Afrikába Nelson Mandela cellájának kulcsa

Bulvár, 2022.01.07

Amerikai árverés helyett visszakerül Dél-Afrikába Nelson Mandela Robben-szigeti cellájának kulcsa - közölte Nathi Mthethwa, Dél-Afrika kulturális minisztere.

Az aukcióra január 28-án New Yorkban került volna sor, ám a miniszter tiltakozott ellene. "Ez a kulcs a dél-afrikai embereké" - mondta.

Mthethwa közlése szerint a Guernsey's aukciósház beleegyezett abba, hogy visszaküldje a kulcsot és leállítsa más, Mandelához kötődő tárgyak árverését. Ilyen például egy Mandela által készített festmény, valamint a szobabicikli és a teniszütő, amelynek használatát engedélyezték számára a börtönben - írja a BBC.com.

Az aukció bevételével emlékkert és múzeum kialakítását támogatták volna Mandela sírhelye körül. A kulcsot Mandela egykori börtönőre, a jó barátjává vált Christo Brand kínálta eladásra.

"A kulcs szimbolizálja Dél-Afrika fájdalmas történelmét, ugyanakkor jelképezi az emberi lélek győzelmét a gonosz felett" - mondta Mthethwa.

Nelson Mandela 27 évet volt börtönben apartheidellenes tevékenysége miatt. Ebből 18 évet a Fokváros közelében lévő szigeten töltött. 1990-ben engedték szabadon, majd az ország első demokratikus választását követően 1994-ben ő lett Dél-Afrika első fekete elnöke, nemzeti ikonná vált. Egyetlen ciklust töltött ki, 1999-ben lemondott. 2013-ban, 95 évesen hunyt el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!