Erzsébet királyné köré szerveződő kétnapos konferenciát tartanak Pécsen

Bulvár, 2023.04.26

Erzsébet királyné és a magyarok címmel tizenhat kutató előadásával kezdődik kétnapos konferencia a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szervezésében a királynéról elnevezett pozsonyi egyetem Pécsre költöztetésének századik évfordulója alkalmából csütörtökön.

A baranyai felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: a PTE centenáriumi programsorozata részeként Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar és az Egyetemi Levéltár szervezésében rendezik meg az eseményt a Pécsen letelepített pozsonyi egyetem névadójának emléket állítva.

Felidézték: az 1912-ben alapított pozsonyi egyetem - Ferenc József engedélyével - vette fel Erzsébet királyné nevét, majd az egyetem ünnepélyes felavatására 1916. november 19-én, Erzsébet napon került sor.

A Pécsen zajló kétnapos rendezvényen öt szekcióban tizenhat kutató tart előadást Erzsébet királynéhoz kapcsolódóan.

Az előadók foglalkoznak a királyné családjával, az életét meghatározó jelentős eseményekkel, magyarországi tevékenységével, szerepeivel; a művészetekben megjelenő Erzsébet-képpel, az Erzsébet-kultusz különböző formáival, valamint Erzsébet királyné és Pécs, illetve a királyné és a pozsonyi egyetem kapcsolatával - sorolták a kommünikében.

A több tudományterületet felölelő konferencia előadói között a történészeken kívül művészettörténészek, néprajztudós, irodalomtörténész, levéltáros és könyvtáros is szerepel. A konferenciához kapcsolódóan, annak zárásaként kerül sor a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Osztályán kiállítás is nyílik.

A konferencia programja a www.leveltar.pte.hu/content/erzsebet-kiralyne-es-magyarok-tudomanyos-konferencia internetes címen érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!