Hogyan használjuk a szortírozó játékokat óvodáskorú gyermekeknél?

Bulvár, 2020.04.15

A szortírozás a mindennapokban gyakran előfordul. Szétválogatjuk dolgainkat, elrendezzük különféle csoportokban, stb. A következőkben azt mutatjuk be, hogyan fejleszthetjük a gyermek különböző készségeit szortírozó játékokkal.

Szortírozó
Szortírozás a mindennapokban

A felnőttek nap mint nap végeznek válogatást a háztartásban. Amíg nekik ez rutinszerű és kissé unalmas, addig a gyerekek ezt nagyon szívesen végzik, sőt, még tanulnak is belőle.

A szortírozás kapcsán legelőször a zoknipárosítás juthat eszünkbe. Vonjuk be a gyermeket ebbe a feladatba. Például válogassa külön csoportokba a zoknicsipeszeket színek szerint. Vagy ha nincs otthon csipesz, akkor pedig egyszerűen adjuk feladatnak a zoknik párosítását, szín, minta vagy méret szerint. Ha végeztünk a zoknikkal, irány a konyha! Adjunk neki színes műanyag evőeszközöket, poharakat, amelyeket szét kell válogatni. De ezeken kívül a szortírozás történhet még a gyerekszobában is, csak a képzeletünk szab határt.

A Játékligetnél számos szortírozó játék kapható, érdemes körülnézni a kínálatban! 

Matematikai készség fejlesztése

A szortírozó játékokkal fejlődhet a gyermek logikai, matematikai készsége is. Ezek a játékok ugyanis több kis apró elemből tevődnek össze: korongokból, állatokból és egyéb formákból. A játékok mellett feladatlapot is kapnak a gyerekek, amelyek megoldásával kitűnően fejleszthető a matematikai képességük. Nem véletlen, hiszen ezek számolós játékokat tartalmaznak. Sőt, a nagyobb gyerekek akár a matematikai műveleteket is gyakorolhatják.

Logikai készség fejlesztése

A matematikai készség fejlesztését követően nagy hangsúlyt kap a logikai készség fejlesztése is. A feladatlapokon találhatunk például olyat, amikor a gyereknek egy megkezdett sort kell folytatnia egy felismert szabály alapján. Itt a legfontosabb a szabály felismerése.

A logikához tartozik még a halmazalkotás. A halmazalkotás során a gyereknek két csoportba kell rendezniük adott dolgokat. Például sárgák és cicák. Ekkor el kell döntenie, hogy van-e olyan figura, amely mind a két helyre tartozhat, vagy esetleg van-e olyan, amely egyik csoportba sem tartozik.

Finommotorika fejlesztése

A finommotorika fejlesztése elsősorban az iskolába kerülés végett fontos. Ugyanis ez felel azért, hogy a gyermek helyesen fogja a ceruzát, ehhez pedig erős ujjakra van szükség. Ez könnyen fejleszthető például gyurmázással vagy gyöngyfűzéssel.

Nyelvi készség fejlesztése

Játék közben mindig adódik alkalom a szókincs fejlesztésére. Ugyanis a szortírozó játékok kártyáin szerepelnek növények, állatok, amelyekről beszélgetve nagymértékben fejlődhet a gyermek szókincse. A nagyobbaknál megkérdezhetjük, milyen hangot hall a szó elején, vagy hogyan fejezné ki más szóval.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!