Hőmérsékleti rekordok dőltek meg Spanyolországban

Bulvár, 2023.04.27

Spanyolország több városában megdőlt az április hőmérsékleti rekord az elmúlt napokban - derült ki a spanyol meteorológai szolgálat (Aemet) adataiból csütörtökön.

A dél-spanyolországi Córdobában kedden 35,1 Celsius fokot mutatott a hőmérő, 1,1 fokkal többet mint a 2017 áprilisában mért korábbi rekord.

Sevillában 36,4 Celsius-fokkal a szerdai volt az eddigi legmelegebb áprilisi nap, egy fokkal meghaladva a 1997-ben mért csúcsot.

Az Aemet tájékoztatása szerint a dél-európai országban még sosem érte el a hőmérséklet ebben a hónapban a 38 Celsius-fokot, azonban minden esély megvan arra, hogy most ez is megtörténjen.

Az Afrika felől érkező forró légtömeg miatt átlagosan 10-15 fokkal melegebb az időjárás az ilyenkor szokásosnál.

A spanyol közszolgálati televízió értesülése szerint az egészségügyi minisztérium javaslatot tesz a tartományoknak, hogy a megszokottnál két héttel korábban léptessék életbe hőség elleni intézkedéseiket, június elseje helyett május 15-én.

A meteorológiai szolgálat csütörtök-péntekre jelezte a júliusihoz hasonló hőség tetőzését azzal, hogy az ország egyes részein szombattól lehet enyhülésre számítani, amikor hűvösebb légtömeg érkezik az Atlanti-óceán felől az Ibériai-félsziget fölé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!