Idén is megrendezik a pünkösdi lovas zarándoklatot Csíksomlyóra

Bulvár, 2023.05.19

Idén is megrendezik az immár hagyománnyá vált pünkösdi lovas zarándoklatot, amelyet VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat néven a csíksomlyói búcsút megelőző napokon, május 25-26-án tartanak - tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pénteken.

Mint felidézik, az esemény a Székelyföldi Lovasprogram együttműködő lovas szervezetei szervezésében valósul meg, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyarság Háza főtámogatásával, valamint Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda város társfinanszírozásában. A lovas zarándoklat idei mottója: "Nemzeti összetartozás. Gondoskodó nemzet!". Az esemény fővédnöke Tamás József nyugalmazott segédpüspök.

Az államtitkárság közleményében kiemeli, hogy a hatodik alkalommal megrendezendő lovas zarándoklat a székely-magyar lovaskultúra ünnepélyes megnyilvánulása, amely az évek során a nemzeti összetartozás szimbólumává vált. A lovas zarándokok idén 12 székelyföldi útvonalon jutnak el Csíksomlyóra a világ magyarságának Nemzetpolitikai Államtitkárság által összegyűjtött, szalagokra írt imaüzeneteivel. A kezdeményezés célja, hogy eljuttassák Csíksomlyóra mindazok imáit, akik személyesen nem tudnak jelen lenni az eseményen.

Az idei esemény különlegessége, hogy a zarándoklatra a Kárpát-medence szinte minden szegletéből, valamint az anyaországból is érkeznek lovasok. Idén is részt vesz, és a zarándokokkal együtt lóháton teljesíti a kétnapos útvonalat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Gyergyószentmiklós-Csíksomlyó útvonalon - áll a közleményben.

A zarándokok május 26-án 18 órakor érkeznek Csíksomlyóra, a Hármashalom-oltár elé, ahol ünnepélyes műsor keretében fogadják őket a helyi egyházi és világi méltóságok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!