Látogatható szombattól a kolozsvári Szent Mihály-templom tornya

Bulvár, 2023.04.21

Szigorú szabályok mellett látogatható szombattól Erdély legmagasabb templomtornya, az elmúlt években felújított és restaurált kolozsvári Szent Mihály-templom tornya - közölték pénteken sajtótájékoztatón a plébánia képviselői.

A Kolozsvár jelképének számító főtéri templom tornyát lakossági igényre nyitják meg a nagyközönség előtt, korábban csak a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) alatt volt látogatható, és ez volt az egyik legnépszerűbb programpont.

Az elmúlt időszak lopásai és a látogatók nem megfelelő viselkedése miatt a plébánia vezetősége szigorú szabályokat vezetett be. A pénteken ismertetett, az MTI-hez eljuttatott szabályzat szerint a torony szerdán és szombaton 10 és 17.30 óra, vasárnap 12.10 és 17.30 óra között látogatható felügyelet mellett, legfeljebb húszfős csoportokban, és az előre regisztrálók elsőbbséget élveznek.

A Kolozsvár belvárosára egyedülálló kilátást biztosító toronyerkélyig 200 lépcsőfokon lehet feljutni, ezért a látogatást saját felelősségre ajánlják, kiskorúakat csak nagykorú felügyelete mellett fogadnak. Tilos a károkozás, a harangok és egyéb tárgyak, rögzítő elemek érintése, mozgatása - áll a szabályzatban, miután a nyáron ismeretlenek elvitték a fémlépcső csavarjait. A dohányzás és más tűzveszélyes tevékenység is tilos, és nem szabad a korláton kihajolni, tárgyakat ledobni.

A nem megfelelő ruházatban érkezőket, a lázas, fertőző, sérült, kábítószer vagy bódító hatású gyógyszer hatása alatt álló vagy ittas személyeket nem fogadják. A templom és tornya területén tilos élelmet, üdítőket, alkoholt, kábítószert fogyasztani. "A templom szent hely" - szögezi le a szabályzat, mely szerint a liturgikus feladatok előnyt élveznek, így a látogatási program is eszerint módosulhat.

A templom és a torony felügyeletét is megerősíti a plébánia, önkéntesek bevonásával több őrt állítanak, akik szemmel tartja a látogatókat, miután újraszentelése óta több lopás is történt.

Az Európai Unió, valamint a magyar és a román állam támogatásával felújított templomot tavaly augusztus 13-án szentelték meg. Két hétre rá ismeretlenek betörtek és elvittek egy perselyt, másnap szintén betörési szándékkal vasrúddal megrongálták az egyik festett üvegablakot.

A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. Jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült, ez a legmagasabb templomtorony Erdélyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!