Pénteken indul a jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa

Bulvár, 2022.07.27

Tizedik alkalommal rendeznek hulladékgyűjtő versenyt a Felső-Tiszán. A jubileumi PET Kupa pénteken Cigándról indul és augusztus 7-ig tart.

A hosszútávú folyótisztító hajós versenyen tizenkét veterán PET-hajós csapat és jelentős kenus különítmény vág neki a Tiszának - közölte a szervező Természetfilm.hu Egyesület szerdán az MTI-vel.

A résztvevők a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztítják, közben felelevenítik az elmúlt tíz év emlékeit.

A közlemény kitért arra, hogy az első PET Kupa 2013-ban négy PET-hajóval rajtolt el, kalandjaikból televíziós filmsorozat készült Valamit visz a víz címmel. Mint írták, azóta a PET Kupa meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált, filmműhelyükben számos ismeretterjesztő film készült, a "PET-kalózok" pedig 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és mellékfolyóit.

A X. Felső-Tiszai PET Kupa pénteken a PET-hajók építésével veszi kezdetét, majd július 31-től augusztus 6-ig, hét napon át tisztítják a folyót és árterét a résztvevők.

"A Tiszai PET Kupa kezdeményezés az első a világon, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A PET-hajók meghajtása megújuló energiával, kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik, ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot" - áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy idén a Tisza határmenti szakaszaira a háborús helyzet miatt nem volt igényelhető vízi rendezvényre vonatkozó engedély.

Azokon a területeken, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb felhalmozódott folyami hulladékkal találkoztak, és a korábban tapasztaltakhoz képest tisztább a folyó ártere.

A kigyűjtött és tizennégy különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, mintegy 60 százaléka újrahasznosul.

A versenyeken és a filmeken gyakran feltűnnek a környezetvédelem iránt elhivatott művészek, sportolók. Az első, Valamit visz a víz sorozat műsorvezetője Varga Livius, a Quimby tagja volt, közreműködésével született meg a PET Kalóz Himnusz. Az ütőhangszeres, énekes, akinek másik formációja, A kutya vacsorája hajóval is megmérettette magát egy versenyen, idén PET Mester minőségben ügyel a sportszerű vetélkedésre és lelkesíti a csapatokat.

A Tisza2 családi csapata a kezdetektől fogva részt vesz a kupán, a Hangák negyedszer indulnak gyerekcsapattal, az AmeriKalózok Amerikában élő, magyar származású csapata közös hajót alapított az Alföldről érkező Zsákolókkal. A PETúnia családi csapata 2015 óta versenyez, ott lesz továbbá Cigánd csapata, a Joda "Bass" A MeglePETés, a Dunaföldvárról érkező Aztakeservit, a Tilos Rádió és a WWF közös hajója, továbbá a Wessling, a Main Stage, a Siemens pedig két csapattal (Evező-SÖK, Energy) jön. A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupán a versenyző csapatok közé az önkéntesek is beállnak saját építésű, KisPETlovam névre keresztelt hajójukkal.

A X. Felső-Tiszai PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg. A rendezvényt a kezdetek óta a SONAR Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület hajóegységei biztosítják, a vízügy szintén évek óta segíti a hulladék elleni küzdelmet. A csapatok munkáját a két éve épült gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, amely anyahajóként egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen.

A hulladékkezelésben az esemény kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!