A Klímapolitikai Intézet szemétszedési akciót szervez Esztergomban

Gazdaság, 2021.07.06

A Klímapolitikai Intézet a Szemétirtók szervezettel, és a helyi önkormányzattal összefogva nagyszabású szemétszedési megmozdulást szervez Esztergomban 2021. július 24-én, az akcióban a város Duna-part fontos szakaszát tisztítják meg - közölte az intézet kedden az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a Klímapolitikai Intézet is csatlakozik a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz, amelynek célja, hogy az emberek egy hónapon keresztül mellőzzék az életükből az egyszerhasználatos műanyagokat.

A közlemény szerint a helyszínválasztás nem véletlen, hiszen 2021. augusztus 5-7. között a városban rendezik meg MCC Fesztet, amivel a szervezők a környezettudatos viselkedés fontosságára hívják fel a figyelmet.

A szemétszedés a Klímapolitikai Intézet "Nem az én szemetem, de az én hazám" elnevezésű megmozdulássorozatának is része, és az MCC Feszt előeseményének is tekinthető - írják a közleményben.

A Klímapolitikai Intézet közleményében ismerteti, hogy folyamatosan nő a műanyag iránti kereslet a világon, 1950-ben még 2,3 millió tonna műanyagot állítottak elő világszerte, ami 2020-ra 367 millió tonnára bővült. A műanyaghulladékok okozta környezeti terhelés egyre nagyobb probléma. A már meglévő mellett 2040-ig 1,3 milliárd tonna, nagyjából négy magyarországnyi újra nem hasznosított műanyag szemét keletkezhet a Földön.

Litkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a környezetvédelemre általában globális kezdeményezésként gondolnak, pedig a helyismereten alapuló helyi fellépések sokszor hatékonyabbak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!