A len és annak felhasználása

Gazdaság, 2019.10.20

A házi lent már ősidők óta termesztik régiónkban.

Len Ázsiából származik, nálunk elsősorban a hegyláb vidéken termesztik. Jelenleg háromféle len létezik. Rostlen, kéthasznú len és olajlen. Ennek a növénynek elsősorban a magvait használják fel, közvetlen fogyasztásra vagy lenmagolaj előállításához. De a len ennél többet is nyújthat nekünk - lepedőket, ágyneműket, ingeket vagy nadrágokat.

Lenmag és olaj

A lenmag akár 40% olajat is tartalmaz. Ez az olaj az egyik legegészségesebb ismert olaj. Az egészség fenntartására és javítására gyakorolt hatása valóban nagy.

- Megelőzi a rákos betegségek kialakulását
- Megfelelő táplálék kiegészítő rákos betegségek esetén
- Több mint 50% omega-zsírsavakat tartalmaz
- Segít a szív- és érrendszeri betegségek esetén

A lenmag jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, ezáltal segíti a súlycsökkentést, enyhíti az emésztési problémákat, feszesíti a bőrt, növeli annak rugalmasságát és erősíti az immunrendszert.

Lenből készült ruházat

A lenrostokat a len szárából nyerik. Az így nyert anyagnak sok előnye van, és ezt biztosan Ön is értékelni fogja

- A lenrost a legerősebb és a legszilárdabb természetes rostok közé tartozik. Minél többet mossuk, jó tulajdonságai annál inkább megerősödnek. Ezért a vászonból készült ruházatot tartósság és strapabírás jellemzi.
- A len kiváló hőszabályzó tulajdonságokkal rendelkezik - felszívja és elvezeti az izzadságot és a nedvességet. Nyáron a vászonruházat kellemesen hűvös érzést biztosít, télen pedig melegít.
- Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik – csökkenti, vagy akár megakadályozza a gombák, penészgombák és baktériumok növekedését. Nem irritálja a bőrt.

A vászonszövetek érdekes tulajdonságai közé tartozik az a tény is, hogy a molylepkék elkerülik. Bár a vászonanyag, amikor elkezdjük használni, kemény, de a használat során finomabbá és puhábbá válik, miközben szilárdsága és tartóssága növekszik.

Ha minőségi vászonszövetet keres, nézze meg a www.bubulakovo.hu oldalt. Elég kiválasztania a színt és a mennyiséget, kitölteni néhány adatot, és néhány nap múlva elkezdheti a len ruhák varrását a saját, valamint az egész család számára. Ebből az anyagból ágyneműt vagy lepedőt is varrhat, és ezután nem kell izzadnia vagy vacognia a hidegtől a
paplan alatt.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!