A Pensum Group árbevétele nőtt, míg adózott eredménye csökkent 2022-ben

Gazdaság, 2023.03.30

A humánerőforrás-szolgáltatásokkal foglalkozó Pensum Group Nyrt. árbevétele 2022-ben mintegy 40 százalékos növekedéssel 3,7 milliárd forintra emelkedett, adózott eredménye viszont 33 millió forint lett, ami éves összevetésben 57 százalékos visszaesés - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a bevételt az is növelte, hogy a munkavállalói bérnövekedés következtében áremeléseket hajtott végre a vállalat. A Pensum Group tavaly tovább bővítette partnerei körét, így a kihelyezett munkaerő mennyisége is emelkedett.

Az eredményt azonban több, elsősorban egyszeri tényező rontotta 2022-ben. Példaként említették a második félévben bekövetkezett, a munkaerőpiac szempontjából kedvezőtlen és hirtelen adóváltozásokat, amelyeket a társaság nem tudott azonnal áthárítani partnereire.

Emellett a vállalat több olyan beruházást, fejlesztést indított, amelyek megalapozzák a következő évek növekedését. Ezek közül kiemelkedik, hogy a Pensum tavaly a harmadik negyedévben megszerezte a szükséges engedélyt, így minősített munkaerő-kölcsönzőként folytathatja tevékenységét. Ennek köszönhetően a vállalat harmadik országbeli állampolgárokat, így akár az ázsiai térségből érkező munkavállalókat is alkalmazhat, és kölcsönözhet partnereinek. Az engedély megszerzésével, valamint az ahhoz kapcsolódó piacfejlesztéssel összefüggésben több olyan egyszeri vagy új költség is jelentkezett (IT-fejlesztések, jogi költségek, új belső munkavállalók), ami hatással volt az eredményességre - olvasható a Pensum Group közleményében.

A társaság 2012-ben alakult, fő tulajdonosai több mint húsz éves tapasztalattal rendelkeznek a humánerőforrás-szolgáltatások, főként a munkaerő-kölcsönzés területén. A Pensum Magyarországon, Ausztriában és Németországban igyekszik a humánerőforrás-szolgáltatás teljes spektrumával ügyfelei rendelkezésére állni. Szolgáltatási portfóliójához tartozik egyebek mellett a belföldi és külföldi munkaerő-kölcsönzés, a munkaerő-közvetítés és toborzás, valamint a minősített munkaerő-kölcsönzői tevékenység.

A Pensum Group Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) standard kategóriájában jegyzik, a papír ára csütörtökön délután változatlanul 2090 forinton állt, az elmúlt egy évben 1400 és 2580 forint között mozgott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!