A szlovén GDP 5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben

Gazdaság, 2021.11.30

A szlovén gazdaság teljesítménye 5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal kedden.

A jelentés szerint a GDP bővüléséhez leginkább a beruházások és a fogyasztási kiadások növekedése járult hozzá.

A háztartások végső fogyasztási kiadásainak volumene 9,3 százalékkal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 9,6 százalékkal nőtt.

A külkereskedelmi mérleg a harmadik negyedévben is negatívan hatott a növekedésre: az export 10,6 százalékkal, az import pedig 19,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a harmadik negyedévben 4,8 százalékkal nőtt a GDP éves szinten, míg negyedéves bázison 1,3 százalékkal erősödött.

Az első negyedévben, a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó szigorú intézkedések következményeként éves szinten 1,6 százalékos gazdasági növekedést ért el Szlovénia, míg a második negyedévben, ugyanezen intézkedéseket feloldásával a gazdaság teljesítménye 16,3 százalékra ugrott.

Hazai és külföldi intézmények előrejelzései szerint idén várhatóan 5,2 és 6,4 százalék között nő a gazdaság Szlovéniában.

Novemberben az éves összevetésben számított infláció 4,6 százalékra gyorsult az előző havi 3 százalékról az olajszármazékok magasabb ára miatt, ami 2008 vége óta a lemagasabb adat. Havi szinten 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!