TV műsor

A vadgazdálkodásban is rendkívüli évként értékelték 2020-at a kamarai vezetők

Gazdaság, 2021.02.25

A járvány miatt a vadgazdálkodásban is rendkívüli évnek tekinthető a tavalyi, csökkenő bevételekkel és növekvő kiadásokkal - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, aki az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökével beszélget a közösségi oldalaira feltöltött videóban.

Győrffy Balázs NAK-elnök kifejtette, hogy a korlátozások csökkentették a vadásztársaságok bevételét, a kiadásaik viszont nőni fognak, mert a kevesebb vadászat miatt több lesz a megtérítendő vadkár.

Jámbor László, a OMVK vezetője 4 milliárd forintra becsüli azt az összeget, amitől a külföldi vadászok elmaradása miatt a magyar vadásztársaságok elestek. Jámbor László szerint a visszaesés főleg az ország nyugati részében jelentős, a külföldiek ugyanis főképp oda mennek, 2020-ban viszont alig a 30 százalékuk érkezett a korábbi évekhez képest. A kevesebb vadászat miatt a kilövési tervek sem teljesültek. A következő évek feladata lesz visszacsábítani Magyarországra azokat, akik tavaly otthon maradtak, vagy más országokba mentek vadászni - hangsúlyozta.

A károkat részben enyhítette, hogy az afrikai sertéspestis miatt a kilőtt vaddisznók után az állam térítési díjat fizetett. A kórral alighanem hosszú távon együtt kell majd élni, a megfékezése érdekében pedig jelentősen csökkenteni kell a belföldi állományt, országszerte figyelembe véve a térségi adottságokat - mondta a vadászkamara elnöke.

Jámbor László üdvözölte, hogy az OMVK forrásai az utóbbi években a többszörösére bővültek, az érintettek pedig aktívan pályáznak a kiírásokra. A vadgazdálkodási alapból 1,5 milliárd forinthoz jutott csaknem 750 igénylő, ami a vadászatra jogosultak többségét jelenti. A forrásokból jelentős összegekhez jut az apróvadgazdálkodás, az élőhelyfejlesztés vagy a vízpótlás. A fejlesztési összeg az önrészekkel együtt eléri a 2,4 milliárd forintot, ami jóval nagyobb összeg, mint ami korábban a vadgazdálkodás rendelkezésére állt - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!