A vártnál jobban nőtt a német ipari termelés és a termelői árak szintje januárban

Gazdaság, 2024.03.08

Németországban elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés és emelkedtek a termelői árak januárban az előző hónaphoz mérve.

A német statisztikai hivatal azt közölte pénteken, hogy az ipari termelés 1 százalékkal nőtt decemberhez viszonyítva szezonális és naptári kiigazítással, amikor 2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Elemzői várakozások átlagában 0,5 százalékos havi emelkedés szerepelt januárra.

Éves összevetésben az ipari termelés 5,5 százalékkal csökkent januárban a decemberi éves 3,13 százalék után.

A kevésbé volatilis háromhavi összehasonlításban a november-januári ipari termelés 1,5 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest.

Az energiatermelés és az építőipar nélkül 1,1 százalékkal nőtt decemberhez képest az ipari kibocsátás. A beruházási javak termelése 2,1 százalékkal csökkent, a köztes termékeké 4,4 százalékkal nőtt, a fogyasztási javaké pedig 4 százalékkal emelkedett.

Az energiatermelés 3,7 százalékkal csökkent, az építőipari termelés pedig 2,7 százalékkal nőtt decemberrel összevetve.

Németország ipari termelése tavaly 1,5 százalékkal esett 2022-höz képest.

Ugyancsak a Destatis közölte pénteken, hogy Németországban a termelői árak 0,2 százalékkal nőttek januárban decemberhez képest, amikor 0,8 százalékos csökkenést mértek. Szakértők kisebb, 0,1 százalékos havi emelkedésre számítottak.

Éves összevetésben a termelői árak 4,4 százalékkal csökkentek a decemberi 5,1 százalék esést követően. Szakértők nagyobb, 6,6 százalékos csökkenésre számítottak 2023 januárjához képest.

Az energiaárak egy év alatt 11,7 százalékkal csökkentek januárban a decemberi 15,1 százalékos esés után. A földgáz ára egy év alatt 19,8 százalékkal, decemberhez viszonyítva 6,3 százalékkal csökkent. A villamosenergia ára 16,3 százalékkal került kevesebbe, mint tavaly januárban és 2 százalékkal kevesebbe decemberhez viszonyítva.

Az energiaárak nélkül a termelői árak 0,5 százalékkal csökkentek éves szinten és 0,3 százalékkal nőttek tavaly decemberhez viszonyítva. A további feldolgozásra váró termékek árai 3,7 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbihoz képest és 0,2 százalékkal meghaladták a tavaly decemberit. A nem tartós fogyasztási cikkek ára éves összevetésben 1,1 százalékkal, havi szinten pedig 0,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerárak 0,2 százalékkal emelkedtek éves szinten.

A tartós fogyasztási cikkek 1,6 százalékkal drágultak éves és 0,3 százalékkal havi szinten idén januárban, miközben a beruházási javak ára 3 százalékkal nőtt éves és 0,7 százalékkal emelkedett havi szinten.

A Destatis számításai szerint tavaly átlagosan 2,4 százalékkal csökkentek a termelő árak a 2022. évi 32,9 százalékos növekedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!