AM: a magyar állattenyésztés alkalmazkodóképessége reményt ad a sikeres jövőre

Gazdaság, 2022.09.30

A magyar állattenyésztés aktuális kihívásokkal való megbirkózásának képességét az elmúlt 150 év is bizonyítja - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a KÁN Egyetemi Napok megnyitóján, Kaposváron, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A szaktárca közölte, az államtitkár megnyitó beszédében kifejtette, hogy a magyar állattenyésztés mindig sikeresen alkalmazkodott a kor elvárásaihoz és felelt meg kihívásainak, amely a fennálló nehézségek mellett is reményt ad a sikeres jövőre. "Az Agrárminisztérium elkötelezett amellett, hogy az állattenyésztéshez szükséges feltételeket a jelenlegi energiaválság és az aszály okozta nehéz helyzetben is minden rendelkezésre álló eszközzel biztosítsa. Ennek érdekében elérhető a mezőgazdasági hitelmoratórium, a rendkívüli mértékű kamattámogatás a forgóeszköz-finanszírozáshoz, illetve a feldolgozóipar számára készülő energiaköltség támogatás is" - emelte ki Feldman Zsolt.

Az államtitkár a közlemény szerint elmondta: a KÁN Egyetemi Napok eredményesen szolgálja azt a célt, hogy az ide látogatók valós képet kapjanak az állattenyésztésről, a gazdálkodók pedig itt megtalálják a szakmához kapcsolódó legújabb, legelőremutatóbb információkat és tudást.

A megnyitót követő Vidékfejlesztési Konferencia keretében megrendezett kerekasztal beszélgetésen Feldman Zsolt arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar rendkívül sokszínű és sokrétű, amely agrárpolitikai szempontból egyaránt adja a szépségét és a nehézségét is. Az elmúlt időszakban az agrártámogatások megtervezésének és elköltésének legfontosabb alapelve a hozzáadott érték növelése volt az agráriumban. A 2027-ig tartó időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv úgy lett megalkotva, hogy megfelel az összes olyan szakmai elvárásnak, amely ma Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése szempontjából felmerül - írja a minisztérium közleményében.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a nemzetközi piaci versenyben való eredményességet a cégek együttműködési képessége és hajlandósága nagyban befolyásolja - tájékoztatott az Agrárminisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!