AM: az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele az Elő-csúcstalálkozó központi témája

Gazdaság, 2021.07.26

Nagy István agrárminiszter képviselte Magyarországot az Élelmezési Rendszerek Elő-csúcstalálkozóján Rómában. Az António Guterres ENSZ-főtitkár által kezdeményezett eseménysorozat első állomását miniszteri szintű találkozónak szánják, amelyet szeptemberben csúcstalálkozó is követ majd - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az agrárminiszter felszólalásában elmondta, hogy a fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében felértékelődik a helyi és szezonális élelmiszerek, a rövid ellátási láncok és a hiteles, megbízható tájékoztatás szerepe. Hozzátette: az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása és elősegítése.

Kiemelték, Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődési célok elérése iránt, így nemzeti dialógust indított a fenntarthatóság felé vezető úton az élelmiszertermelés és fogyasztás kapcsán.

Az AM közleménye szerint a miniszter beszédében azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországon a megvásárolt élelmiszereknek csak 10 százaléka kerül a szemetesbe, míg globálisan az élelmiszerek átlagosan 30 százalékát pazarolják el, az Európai Unióban ez a szám 20 százalék.

Büszke a Maradék nélkül programra, hiszen ennek eredményeként 4 százalékkal csökkent a háztartási élelmiszer-hulladék Magyarországon. A program célja a fenntartható élelmiszer-fogyasztás és az élelmiszer-pazarlás csökkentése fogyasztói szinten - mondta el Nagy István a Rómában a tárca közleményében.

Emellett az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele érdekében fontos szerep jut a nevelésnek és a tudatosságnövelő kampányoknak, ezért az Agrárminisztérium nagy hangsúlyt helyez hosszú távú programok és kampányok folytatására a fogyasztói magatartás befolyásolására - húzta alá a miniszter.

Beszéde zárásaként az agrárminiszter kifejtette, bízik abban, hogy a precíziós technológiák szélesebb körű használata révén Magyarország mezőgazdasági termelése kiszámíthatóbbá, megbízhatóbbá válik, így jobb minőségű termékekkel és kisebb környezeti terheléssel fenntarthatóbb, éghajlattal szemben ellenállóbb élelmezési rendszert hozhatnak majd létre - olvasható az AM közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!