Áprilisban csökkent a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2021.05.07

Áprilisban 4,1 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban a márciusi 4,2 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal pénteken Prágában.

A munkát keresők száma márciushoz viszonyítva mintegy kilencezerrel 298 ezerre esett vissza, míg a szabad munkahelyek száma 4500-zal 343 ezerre emelkedett.

Éves összehasonlításban a munkanélküliek száma mintegy 44 ezerrel magasabb az idén.

Gazdasági elemzők szerint a most közölt adatok kedvezőnek minősíthetőek, s azt jelentik, hogy a cseh munkahelyi piac továbbra is aránylag stabil. Ez a jelenlegi koronavírus-járvány idején nagymértékben annak köszönhető, hogy a cseh állam hatékonyan támogatja a munkahelyek megőrzését.

A képviselőház éppen csütörtökön fogadta el a munkahelyek válságos időszakokban történő megőrzésének állami támogatását biztosító, úgynevezett kurzarbeit törvényt. Ennek alapján az állam a jövőben is fizetni fogja a cégeknek a személyes munkabérek 80 százalékát válság esetén bizonyos feltételek mellett. A jogszabály most kerül a szenátus elé.

A tavaszi időszak beköszöntével szélesedik a szezonmunkák skálája, ami hozzájárulhat a munkanélküliség további csökkenéséhez - jelentette ki Viktor Najmon, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója.

Regionális szinten a munkanélküliség két nyugat-csehországi régióban - Karlovarsky és Ústecky - a legmagasabb (6 százalék). A Prágától keletre fekvő Pardubicei régióban viszont a munkanélküliség csak 2,8 százalékos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!