Az AKKO Invest nyereséggel zárta a 2020-as évet

Gazdaság, 2021.04.16

Az AKKO Invest Nyrt. folytatódó tevékenységből származó, konszolidált teljes átfogó eredménye 44 millió forint nyereség lett 2020-ban, szemben az előző évi 693 millió forint veszteséggel, árbevétele 190 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 38 millió forintról - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett éves jelentéséből.

A vagyonkezeléssel foglalkozó, a BÉT prémium kategóriájában jegyzett társaság árbevételén belül több mint 111 millió forint ingatlan bérbeadásból, több mint 70 millió forint pedig ingatlan eladásából származott.

A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy a portfóliójába több típusú ingatlan, illetve projekttársaság tartozik, és tavaly jelentette be a magyar ingatlanüzemeltetői és szolgáltatói piac szempontjából meghatározó méretű, 18,5 milliárd forint értékű akvizícióját, amellyel a NEO Property Services Zrt. (korábbi nevén STRABAG Property and Facility) az AKKO Invest 100 százalékos leányvállalata lett. A NEO akvizíció zárása 2021-ben történt meg, de a NEO tavalyi eredményéből történő esetleges osztalékfizetése már az AKKO idei eredményét fogja növelni.

Prutkay Zoltán, az AKKO Invest elnöke a közleményben elmondta, hogy a NEO 2019-ben 23,3 milliárd forintos árbevételt és közel 1,5 milliárd forintos EBITDA-t (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ért el, és az előzetes adatok alapján 2020-ban is növekedett. Hozzátette, hogy a NEO 2020-as beszámolójának elfogadása még nem történt meg.

Közölte azt is, hogy a tranzakció zárása óta további felvásárlások lehetőségét vizsgálják, a vállalat célja, hogy a magyar tőkepiac meghatározó vagyonkezelőjévé váljon. A növekedés finanszírozása érdekében az AKKO Invest alaptőkéjének maximum tízszeresére történő felemelésének lehetőségéről határozott korábban.

A társaság jegyzett tőkéje jelenleg 833,88 millió forint, konszolidált saját tőkéje közel 5,6 milliárd forint volt 2020 végén.

Az AKKO Invest nemzetközi beszámolási standardok szerinti konszolidált és egyedi beszámolóit az április 23-ra összehívott közgyűlésen az igazgatóság fogja közgyűlési hatáskörben jóváhagyni, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel ugyanis a plénum nem tartható meg a részvényesek személyes jelenlétével.

A közgyűlési előterjesztések szerint a társaság nem fizet osztalékot a 2020. évi eredménye után, a nyereséget eredménytartalékba helyezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!