Az MNB piaci manipuláció miatt 10 millió forintra bírságolt egy magánszemélyt

Gazdaság, 2024.05.07

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre a piaci visszaélésekről szóló uniós rendeletben tiltott piaci manipuláció miatt. A magánszemély egy tőzsdei részvény kereskedési volumenének lényeges megemelésével adott hamis, félrevezető jelzést a befektetőknek - közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

Az MNB bejelentések, illetve saját adatai alapján piacfelügyeleti vizsgálatot folytatott le annak áttekintésére, hogy egy magánszemély megsértette-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) piaci manipulációt tiltó előírását.

A közlemény szerint a magánszemély - indoklása szerint saját kereskedési stratégiájának megvalósítása érdekében - 20 kereskedési napon olyan mennyiségű (folyamatos, egymással párhuzamos vételi és eladási) ügyletet kötött a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Masterplast-részvényekkel, hogy az minden esetben meghaladta az adott értékpapír napi tőzsdei forgalmának 30 százalékát. Egyes kereskedési napokon ügyletei az összforgalom 40-70 százalékát is elérték.

Az MNB megállapította, hogy a magánszemély ezáltal hamis, félrevezető jelzéseket adott a tőkepiaci szereplőknek az adott részvény kereskedési volumenéről, likviditásáról. Ezek nyomán további tőzsdei befektetők az adott részvény kínálatára és keresletére vonatkozó hamis, félrevezető információk alapján hozhattak befektetési döntéseket.

Emiatt az MNB kedden közzétett határozatában megtiltotta a magánszemélynek a MAR rendelet ismételt megsértését és a piaci manipuláció miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá. A bírság összegének meghatározásánál súlyosító körülményként értékelték, hogy az ügyben érintett részvény a prémium kategóriába tartozik, és a jogsértés időszakában szerepelt a BUX és a BUMIX indexkosarakban is. Az ügyfél emellett a jogsértést a MAR ismeretében, több évtizedes tőkepiaci tapasztalata birtokában, számos kereskedési napon követte el.

Az MNB ebben az ügyben is feljelentést tesz tiltott piacbefolyásolás gyanújával - olvasható a jegybank közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!